Vasten

Aangezien de vastenperiode is begonnen, ben ik vandaag maar eens de kathedraal binnengestapt in Antwerpen. Tegenover een kruisafname bedacht ik me acht dingen.

1. Dat Rubens zelfs Jezus mollig maakte. 2. Dat Lucas 7:34 dan toch gelijk had door over Hem te zeggen: „Kijk die veelvraat, die slemper.” 3. Dat het christendom een door en door morbide religie is; was Hij á la Saddam vermoord dan bungelde aan elke kerktoren nu een klein Jezusje. 4. Dat Sonja Bakker het best verkochte boek van 2006 schreef en overgewicht dus ons meest prangende probleem is. 5. Dat, volgens Kerk in Actie, vijf procent van de Nederlanders gaat vasten, onder wie ook atheïsten met overgewicht. 6. Dat de lunch na de bordesscène dan ook wel heel sober zal zijn. 7. Dat vasten juist slecht is tegen overgewicht (jojo-effect, tijdens de ramadan komen veel moslims aan). 8. Dat Kerk in Actie onder de noemer ‘zoek de balans’ de vastentijd gebruikt om iets te doen tegen de scheefgroei in de wereld: „20 procent van de wereld heeft 86 procent van de welvaart. Hoe krijgen wij Gods schepping weer in balans?”

Ik liep naar de tweede mollige Rubens-Jezus en vroeg mij drie dingen af. 1. Hoe het komt dat Kerk in Actie zo goed op de hoogte is van de bedoelingen van de Schepper. 2. Waarom het na vier miljard jaar evolutie – waarin elke levensvorm ten koste ging van andere, en ongelijkheid juist de motor was – nu ineens allemaal anders zou werken. 3. Waar toch die grenzeloze naïviteit vandaan komt te veronderstellen dat mensen níet altijd voor hun eigen luxe en genot kiezen. Samen met de groeiende welvaart zijn er in China 60 miljoen mensen met overgewicht bijgekomen. Tegen zulke mondiale trends is geen vasten opgewassen.

Ik at friet overdekt met mayo en stoofvlees, ging terug naar mijn hotel en liet een ligbad vollopen. Misschien, dacht ik, is de volgende stap in de evolutie wel deze: het Westen vreet zich langzaam dood, waarna de Derde Wereld het overneemt. Zeker en vast, maar om daarom nu te gaan vasten, nee.

Christiaan Weijts

Winnaar Anton Wachterprijs 2006 met zijn boek Art. 285b.