Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Unilever-concurrent Nestlé boekt winststijging van bijna 14 procent

Het Zwitserse levensmiddelenbedrijf Nestlé heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van 9,2 miljard Zwitserse frank (5,67 miljard euro). Dat is een stijging van 13,8 procent ten opzichte van 2005. Nog nooit eerder verdiende Nestlé zoveel geld. De winst is hoger dan analisten hadden voorspeld.

Het grootste voedingsbedrijf ter wereld is producent van snoep (onder meer Smarties), pasta (Buitoni), water (Perrier), koffie (Nescafé), diervoeding (Felix) en producten onder eigen naam, zoals chocolade, ijs en babyvoeding. Nestlé is de belangrijkste concurrent van het Brits-Nederlandse Unilever (Omo, Dove, Unox, Knorr).

De omzet van Nestlé steeg 8,1 procent tot 98,4 miljard frank (60,6 miljard euro). Zowel de stijging van de winst als de omzet over 2006 zijn tweemaal zo groot als die van Unilever. De winstmarge steeg een half procentpunt tot 13,5 procent.

Nestlé zei vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers dat de winststijging vooral te danken is aan reorganisaties en verhoging van de prijzen van zijn producten. Het concern heeft besloten het dividend te verhogen, maar kondigde geen nieuwe aandeleninkoopprogramma aan. Vorig jaar kocht het bedrijf voor 1,8 miljard euro aan aandelen in en enkele analisten hadden voorspeld dat Nestlé opnieuw aandelen zou intrekken.

De omzetgroei van Nestlé vond vooral plaats in Azië en Afrika, met een toename van 7,9 procent. Daar was de winstmarge het hoogst met 16,7 procent. Europa bleef daarbij achter met een omzetgroei van 2,3 procent en een winstmarge van 11,6 procent.

Topman Peter Brabeck-Letmathe van Nestlé zei dat het concern goed op weg is in de transformatie naar een bedrijf dat zich meer richt op gezondere producten. Hij was tevreden dat de efficiëntie de afgelopen jaren sterk is verbeterd.

Brabeck-Letmathe zei er vertrouwen in te hebben dat zijn bedrijf een hogere marge zal halen en opnieuw een autonome omzetgroei zal bereiken van 5 à 6 procent. Dat is de middellange doelstelling van het Zwitserse concern. Het afgelopen jaar bedroeg die autonome groei ruim 6 procent.