The Queen

**FILE**In this photo provided by Miramax Films, Dame Helen Mirren as Queen Elizabeth II in "The Queen." The film and Mirren received Academy Award nominations Tuesday, Jan. 23, 2007. Mirren appeared to be an early front runner to win the best actress Oscar. (AP Photo/Miramax Films,Laurie Sparham)
**FILE**In this photo provided by Miramax Films, Dame Helen Mirren as Queen Elizabeth II in "The Queen." The film and Mirren received Academy Award nominations Tuesday, Jan. 23, 2007. Mirren appeared to be an early front runner to win the best actress Oscar. (AP Photo/Miramax Films,Laurie Sparham) Associated Press

Stephen Frears’ The Queen beschrijft de machtsstrijd tussen koningin Elizabeth II van Engeland en de pas benoemde premier Tony Blair, na de dood van prinses Diana in 1997. Terwijl buiten de paleismuren de wereld gewoon doorraast, houdt men binnen vast aan tradities en protocollen die nooit ter discussie worden gesteld. Aan Tony Blair de taak om die te slechten. Helen Mirren (Elisabeth II) kreeg deze week een Oscar-nominatie voor beste actrice.

Regie: Stephen Frears. Met: Helen Mirren, Michael Sheen, James Cromwell, Alex Jennings. In: 23 bioscopen