Thatcher onthult zichzelf

Sinds gisteren prijkt er in het Britse parlementsgebouw een meer dan levensgroot standbeeld van de voormalige Conservatieve premier Margaret Thatcher, de eerste vrouw ooit in die functie. In brons gegoten, niet in ijzer. Dat laatste was enigszins tegen het zere been van de IJzeren Dame, zoals haar bijnaam luidde. „Ik zou misschien een voorkeur hebben gehad voor ijzer”, aldus de inmiddels 81-jarige Thatcher in een korte toespraak bij de onthulling. „Maar brons is goed genoeg. Het zal niet roesten.”

Het wegtrekken van het blauwe kleed van het beeld, dat is gemaakt door Antony Dufort, kostte nog enige moeite. Het bleef haken achter de uitgestoken bronzen wijsvinger van de oud-premier. Het is voor het eerst dat een oud-premier nog tijdens zijn of haar leven met zo’n levensgroot beeld wordt geëerd in het parlementsgebouw. Van slechts drie mannelijke collega’s – Lloyd George, Winston Churchill en Clement Attlee – staan er dergelijke grote beelden. Haar handelsmerk, de handtas, ontbreekt aan het beeld. De oud-premier is afgebeeld tijdens een debat. In haar ene hand houdt ze enkele papieren, terwijl ze met de andere hand met uitgestoken vinger gebaart.

Thatcher, die tegenwoordig een teruggetrokken bestaan leidt, sprak de hoop uit dat het beeld niet zou worden onthoofd. Dat gebeurde bij een ander beeld van haar dat in de Guildhall Art Gallery stond. Een bezoeker, die was gewapend met een cricket-slaghout, sloeg er in 2002 het hoofd af. Het incident onderstreepte dat Thatcher nog altijd een van de meest omstreden premiers uit de Britse geschiedenis is, ook al won ze tot drie keer toe de verkiezingen. Haar aanhangers aanbaden haar, haar tegenstanders verafschuwden haar van ganser harte.

De onthulling van het beeld werd niet bijgewoond door de huidige premier Tony Blair. Volgens een woordvoerder had Blair het te druk met andere dingen.