Terror-Free Oil

Hoe stukken de krant halen? Via een omweg, meestal. De Verenigde Staten zijn een goudmijn voor een Nederlandse correspondent, omdat er altijd wel iets interessants gebeurt. ‘Stap ook eens onder die waterval van het dagelijkse nieuws uit’, drukte een collega die zelf ook een Amerikaanse tour of duty volbracht me eens op het hart. Dus

terror_1.jpgHoe stukken de krant halen? Via een omweg, meestal. De Verenigde Staten zijn een goudmijn voor een Nederlandse correspondent, omdat er altijd wel iets interessants gebeurt. ‘Stap ook eens onder die waterval van het dagelijkse nieuws uit’, drukte een collega die zelf ook een Amerikaanse tour of duty volbracht me eens op het hart.

Dus toen een bevriende journalist in Belgrado me wees op een nieuwe keten van tankstations van het merk ‘Terror-Free Oil’, zag ik mijn kans schoon. Zocht al langer naar een extreme exponent van de onverwachte ‘energy-independence’-coalitie van economen, politici, treehuggers en wetenschappers.

terrorbon.jpgZij delen samen twee doelen:
1) Amerika moet minder olie uit het Midden-Oosten afnemen
2) Amerika moet meer gebruik maken van schonere energievormen.

Terror-Free Oil biedt bio-diesel aan en geeft bezitters van hybride auto’s korting. Maar de keten (met vooralsnog één tankstation tegen 179.999 anderen in het hele land) richt zich zich vooral op de strijd tegen het terrorisme.

De denktrant is deze: als je tankt, komen je dollars in het Midden-Oosten terecht. Dat geld sijpelt door naar de terroristen die vanuit daar opereren - en de totale vernietiging van Amerika voor ogen hebben. (De conservatieve nieuwszender Fox is dol op de organisatie, kijk hier maar naar filmpjes op Youtube.)

Ik dus naar Omaha, Nebraska, waar dit tankstation staat. Oprichter Joe Kaufman (inclusief das met afdruk van de Amerikaanse vlag) was aanwezig bij de ‘grand opening’. „We willen niet langer meewerken aan onze eigen ondergang” en „als het even kan, voorkomen we een nieuwe 11 september”.

Lees vandaag het hele stuk in nrc.next.