Televisie Film van de dag

Thirteen Days. De dertien dagen uit de titel refereren aan de dagen tussen 16 en 28 oktober 1962, later ook bekend geworden als de Cuba-crisis. De titel verwijst eveneens naar het gelijknamige boek van Robert F. Kennedy, dat postuum werd uitgegeven. Bobby beschrijft hierin hoe zijn broer John F. Kennedy leiding gaf aan de chiefs of staff en bewust niet het achterste van zijn tong liet zien, wetend dat ze hem kritiekloos zouden napraten in plaats van te kritiseren.Hoewel de afloop van die dertien dagen bekend is, passen de makers van Thirteen Days een vernuftige truc toe om de spanning erin te houden. Door exclusief voor een Amerikaans perspectief op de gebeurtenissen te kiezen – Castro en Chroesjtsjov blijven buiten beeld – ontstaat de indruk dat de Amerikanen eigenlijk geen idee hadden wat er in het Kremlin of San Cristobal aan de hand was.(Roger Donaldson, 2000, VS),Veronica, 21.30-0.05u.

André Waardenburg