TCI is speculant voor geld en goede doelen

Kunnen arme kinderen in Malawi straks op extra hulp rekenen dankzij de verborgen waarde van ABN Amro? Als het aan The Children’s Investment Fund (TCI) ligt wel. Het Britse speculatieve beleggingsfonds houdt er een eigenaardige filosofie op na. Het fonds combineert een agressieve en activistische opstelling in de financiële wereld met liefdadigheid.

Chris Hohn richtte drie jaar geleden TCI Fund op en zijn vrouw Jamie Cooper-Hohn de TCI Fund Foundation. Het hedgefonds, dat gisteren de aanval op ABN Amro opende wegens de achterblijvende prestaties op de beurs, draagt jaarlijks een percentage van zijn inkomsten en vermogen af aan de stichting. Op deze manier werd Hohn al een jaar na oprichting met circa 75 miljoen euro jaarafdracht een van de grootste filantropen van Groot-Brittannië. „De reden dat we ons fonds zo hebben opgezet, en het deze naam hebben gegeven, is om jullie allemaal aan te moedigen meer aan liefdadigheid te doen”, zei Hohn bij de ontvangst van de zoveelste prijs voor zijn prestaties als investeerder – een van de weinig publieke bijeenkomsten die hij wel bezoekt.

Want voor het overige is TCI een heel gewoon hedgefonds: de oprichter mijdt de publiciteit, het fonds heeft geen website, maakt bij beleggingen veel gebruik van leningen en exotische derivaten en heeft op de Kaaiman Eilanden zijn hoofdvestiging – een belastingparadijs met weinig publicatieplicht. TCI verdiende volgens de competitieladders die in de branche rondgaan in de afgelopen jaren bakken met geld, net als de oprichter, een als zeer intelligent te boek staande zoon van Jamaicaanse immigranten die op topuniversiteit Harvard excelleerde.

TCI maakte vooral naam als grootaandeelhouder van Deutsche Börse. Onder aanvoering van TCI floten de aandeelhouders de leiding van de beursorganisatie terug in hun poging de beurs van Londen over te nemen. De top van de Duitse beurs vertrok. TCI was een groot voorstander van een fusie tussen Euronext en Deutsche Börse en mede daarom aandeelhouder van Euronext. Dat lukte niet, maar het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat TCI hier geld aan verloren heeft. De koers van Euronext is de afgelopen jaren omhooggeschoten.

Hohn is een door de wol geverfde investeerder. Vóór oprichting van TCI was hij manager van de Perry European Fund. In zeven jaar tijd verdiende hij daar naar schatting 1 miljard dollar voor de aandeelhouders die geld aan hem toevertrouwden. Hij staat bekend om zijn gerichte acties: hij durft relatief veel geld te beleggen in één bedrijf. TCI zou nu circa 7 miljard dollar onder beheer hebben.