Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Tbs-kliniek stapelde fout op fout

Een gewelddadige tbs’er die vorig jaar ontsnapte tijdens zijn verlof, had nooit verlof mogen krijgen. Een „opeenstapeling van fouten” heeft ertoe geleid dat dit toch gebeurde.

De man beroofde en mishandelde na zijn ontsnapping twee mensen, en verkrachtte een vrouw. Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) vindt dat tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal, die de man onder behandeling heeft, „ernstig tekortgeschoten” is, zo schreef hij gisteren aan de Kamer.

De tbs’er, S.B., onttrok zich aan zijn verlof in oktober 2006, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Hij had in de zomer ervoor een medegevangene een klap gegeven, maar daarvan had de kliniek geen aangifte gedaan. „De behandelaar van S. B. had het voorval als niet zo heel ernstig beoordeeld”, aldus bestuurder van De Kijvelanden, Machiel Polak. Was er wel aangifte gedaan, dan had de tbs’er hoogstwaarschijnlijk niet in oktober weer op verlof gemogen. Dat staat in een gezamenlijk rapport van twee inspectiediensten die gisteren met hun conclusies kwamen.

Volgens Polak had de geslagen medegevangene wel aangifte gedaan tegen S. B. Maar het duurde vijf weken voor de politie langskwam en toen deze de aangifte had opgenomen, legde het OM de klacht vervolgens terzijde, zegt Polak. „We hebben wel aan Justitie gemeld dat we S. B. na het incident in afzondering hebben geplaatst.” De kliniek liet S. B. vervolgens vijf weken ‘binnen’.

Het ministerie van Justitie moet volgens de inspecties duidelijker op papier zetten wanneer er aangifte moet worden gedaan van strafbare feiten door tbs’ers. De inspectie vindt dat er altijd melding moet worden gemaakt van elk incident. Polak juicht meer duidelijkheid toe. Hij zegt dat „met alle kennis achteraf er van dit incident zeker melding had moeten worden gemaakt. We gaan vanaf nu elk incident melden.”

Hirsch Ballin eist dat De Kijvelanden de interne organisatie verbetert. Kort na de ontsnapping van B. ontsnapte een andere tbs’er uit de kliniek. Hij beging geen strafbare feiten. De minister heeft toen alle verloven in de kliniek voor onbepaalde tijd ingetrokken. Pas als alle verlofmachtigingen daar opnieuw zijn bekeken, zal Hirsch Ballin weer toestemming geven voor verlof in de kliniek.