Tbs-kliniek onder curatele minister

DEN HAAG. Een opeenstapeling van fouten heeft ertoe geleid dat een gewelddadige tbs`er vorig najaar ten onrechte op begeleid verlof is gestuurd door tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal. De tbs`er wist te ontsnappen uit de kliniek waarna hij twee mensen beroofde en een vrouw verkrachtte. Dat staat in een gezamenlijk rapport van twee inspectiediensten die de zaak hebben onderzocht. Minister Ernst Hirsch Ballin (CDA, Justitie) heeft de uitkomsten daarvan gisteren naar de Tweede Kamer gestuurd. Hirsch Ballin vindt dat De Kijvelanden ”ernstig tekortgeschoten” is. De kliniek moet de interne organisatie op orde brengen. De minister heeft alle verloven van tbs`ers in de kliniek voor onbepaalde tijd ingetrokken. Pas als alle verlofmachtigingen opnieuw zijn bekeken, zal Hirsch Ballin weer toestemming geven voor verlof in de kliniek. De inspectiediensten zullen de kliniek later dit jaar weer doorlichten.