Politiek Italië in crisisberaad na ontslag van Prodi

De Italiaanse president Giorgio Napolitano houdt vandaag en morgen de hele dag crisisberaad met alle partijen om te kijken of de regering van premier Romano Prodi genoeg steun heeft om door te regeren.

Prodi heeft gisteravond het ontslag van zijn regering aangeboden. Aanleiding is de afkeuring door de Senaat van het buitenlands beleid van de regering, zoals de missie in Afghanistan. De oppositie wil nieuwe verkiezingen, maar de linkse regeringspartijen zeggen allemaal door te willen regeren.

Bij de stemming in de Senaat over het beleid van minister van Buitenlandse Zaken Massimo D’Alema onthielden twee radicaal linkse dissidente senatoren hun steun. Ze zijn tegen de aanwezigheid van Italiaanse troepen in Afghanistan en tegen de uitbreiding van de Amerikaanse legerbasis in de Noord-Italiaanse stad Vicenza. Het kabinet bleef hierdoor steken op 158 stemmen, terwijl er 160 nodig zijn voor een meerderheid.

Een meerderheid van de centrum-rechtse oppositie, die eerder nog een motie indiende om het beleid van Prodi te steunen, stemde uiteindelijk tegen met als doel de regering ten val te brengen. D’Alema had namelijk een dag eerder aangekondigd dat de regering zou opstappen als de Senaat hem niet zou steunen. Meteen na het bekend maken van de uitslag barstte de oppositie in gejuich uit. „Aftreden, aftreden, aftreden”, klonk het in spreekkoren. Oppositieleider Silvio Berlusconi voegde zich later in de middag bij deze oproep. Na een speciale ministerraad volgde Prodi dit advies gisteravond noodgedwongen op.

President Napolitano moet nu een uitweg zien te vinden. Er zijn grofweg drie scenario’s. Als Napolitano bij de centrum-linkse partijen genoeg steun vindt voor Prodi, zal hij hem vragen een nieuwe regering te vormen of met zijn huidige kabinet naar het parlement te gaan voor een vertrouwensstemming. Bij een overwinning blijft Prodi aan.

Is de steun voor Prodi onvoldoende, dan kan Napolitano een ander vragen een waarnemende regering te vormen die de steun krijgt van zoveel mogelijk partijen. Als overeenstemming uitblijft over wie premier wordt, zal de president gedwongen zijn het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Achtergrond: pagina 5