Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Human interest

Papon begraven met medaille van Legioen van Eer

Parijs, 22 febr. De Franse oud-minister Maurice Papon, die in de jaren negentig is veroordeeld voor zijn rol bij de deportatie van zeker 1.500 Franse joden in de Tweede Wereldoorlog, is gisteren begraven met zijn onderscheiding van het Legioen van Eer. De onderscheiding, toegekend door president De Gaulle, werd formeel ingetrokken na zijn veroordeling in 1998. Na zijn dood op 96-jarige leeftijd, zaterdag, werd onder andere door de Groot-Kanselier van het Legioen van Eer geëist dat Papon niet met de medaille mocht worden begraven. Maar zijn advocaat besliste anders. ”Het Legioen van Eer waakt voor de eeuwigheid over Papons ziel”, zei hij.