Opwarming van de zee bedreigt schildpadden

Opwarming van de zee bedreigt schildpadden Rotterdam. Een jonge ‘onechte karetschildpad’ op weg naar zee. Onechte karetschildpadden (Caretta caretta) zijn zeeschildpadden die in alle oceanen en in de Middellandse Zee voorkomen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de schildpadden in hun voortbestaan worden bedreigd door de huidige klimaatverandering (Brendan Godley in Global Change Biology). Als de temperatuur van het zeewater langs bepaalde stranden met nog één graad verder stijgt zullen daar helemaal geen mannelijke schildpadjes meer uit het ei komen. Dat komt doordat de temperatuur van de eieren in het broedsel beslissend is voor de sekse van de jonge schildpadjes. Langs de kust van North Carolina worden nog 42 procent mannetjes geboren, maar op de warme stranden van Florida is dat slechts 10 procent. Stijgt de temperatuur er een graad verder dan worden uitsluitend vrouwtjes geboren . Het is daarom nu al zaak langs de koele stranden van het noorden reservaten voor zeeschildpadden in te richten, aldus de auteurs. Foto Reuters Opwarming gevaar voor schildpadden Rotterdam, 20 febr. Een jonge ‘onechte karetschildpad’ op weg naar zee. Onechte karetschildpadden (Caretta caretta) zijn zeeschildpadden die in alle oceanen en ook in de Middellandse Zee voorkomen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de schildpadden in hun voortbestaan worden bedreigd door de huidige klimaatverandering (Brendan Godley c.s. in Global Change Biology). Als de temperatuur van het zeewater langs bepaalde stranden nog met één graad verder stijgt zullen daar helemaal geen mannelijke schildpadjes meer uit het ei komen. Dat komt doordat de temperatuur van de eieren in het broedsel beslissend is voor de sekse van de jonge schildpadjes. Langs de kust van North Carolina worden nog 42 procent mannetjes geboren, maar op de warme stranden van Florida is dat slechts 10 procent. Stijgt de temperatuur er een graad verder dan worden uitsluitend vrouwtjes geboren en is de populatie geheel aangewezen op aanvoer van mannetjes uit het noorden. Het is daarom nu al zaak langs de koele stranden van het noorden reservaten voor zeeschildpadden in te richten, aldus de auteurs. Foto Reuters A new born Loggerhead sea turtle (Caretta caretta) makes its way to the ocean at Forte beach in the Brazilian coastal state of Bahia February 13, 2007. The TAMAR Sea Turtle Project, which have their main base at Forte beach, works to rescue and conserve the sea turtle. REUTERS/Paulo Whitaker (BRAZIL)
Opwarming van de zee bedreigt schildpadden Rotterdam. Een jonge ‘onechte karetschildpad’ op weg naar zee. Onechte karetschildpadden (Caretta caretta) zijn zeeschildpadden die in alle oceanen en in de Middellandse Zee voorkomen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de schildpadden in hun voortbestaan worden bedreigd door de huidige klimaatverandering (Brendan Godley in Global Change Biology). Als de temperatuur van het zeewater langs bepaalde stranden met nog één graad verder stijgt zullen daar helemaal geen mannelijke schildpadjes meer uit het ei komen. Dat komt doordat de temperatuur van de eieren in het broedsel beslissend is voor de sekse van de jonge schildpadjes. Langs de kust van North Carolina worden nog 42 procent mannetjes geboren, maar op de warme stranden van Florida is dat slechts 10 procent. Stijgt de temperatuur er een graad verder dan worden uitsluitend vrouwtjes geboren . Het is daarom nu al zaak langs de koele stranden van het noorden reservaten voor zeeschildpadden in te richten, aldus de auteurs. Foto Reuters Opwarming gevaar voor schildpadden Rotterdam, 20 febr. Een jonge ‘onechte karetschildpad’ op weg naar zee. Onechte karetschildpadden (Caretta caretta) zijn zeeschildpadden die in alle oceanen en ook in de Middellandse Zee voorkomen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de schildpadden in hun voortbestaan worden bedreigd door de huidige klimaatverandering (Brendan Godley c.s. in Global Change Biology). Als de temperatuur van het zeewater langs bepaalde stranden nog met één graad verder stijgt zullen daar helemaal geen mannelijke schildpadjes meer uit het ei komen. Dat komt doordat de temperatuur van de eieren in het broedsel beslissend is voor de sekse van de jonge schildpadjes. Langs de kust van North Carolina worden nog 42 procent mannetjes geboren, maar op de warme stranden van Florida is dat slechts 10 procent. Stijgt de temperatuur er een graad verder dan worden uitsluitend vrouwtjes geboren en is de populatie geheel aangewezen op aanvoer van mannetjes uit het noorden. Het is daarom nu al zaak langs de koele stranden van het noorden reservaten voor zeeschildpadden in te richten, aldus de auteurs. Foto Reuters A new born Loggerhead sea turtle (Caretta caretta) makes its way to the ocean at Forte beach in the Brazilian coastal state of Bahia February 13, 2007. The TAMAR Sea Turtle Project, which have their main base at Forte beach, works to rescue and conserve the sea turtle. REUTERS/Paulo Whitaker (BRAZIL) REUTERS