Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Oppositie vangt bot in Roemenië

De Roemeense oppositie heeft gisteren een dubbele nederlaag geleden. Het Hooggerechtshof torpedeerde twee van haar plannen.

Op initiatief van de oppositie wijzigde het parlement onlangs de referendumwet. Daarin stond dat bij een volksstemming over het afzetten van de president een meerderheid van het ingeschreven electoraat noodzakelijk was om de president te dwingen af te treden. In de nieuwe versie, aangenomen met steun van de liberale regeringspartij PNL, staat dat een meerderheid van de opgekomen kiezers voldoende is om de president weg te sturen. Het Constitutionele Hof oordeelde evenwel gisteren dat die wijziging van de referendumwet in strijd is met de grondwet. Het Hof gaf geen toelichting op de uitspraak; die komt pas als de uitspraak in het officiële staatsblad wordt gepubliceerd.

De politiek in Roemenië staat al lang in het teken van een bittere strijd tussen president Traian Basescu en de liberale premier, Calin Tariceanu. De oppositie wil van die ruzie gebruik maken om Basescu ten val te brengen.

Ook in haar poging minister Monica Macovei van Justitie ten val te brengen, leed de oppositie een nederlaag. Zij slaagde er onlangs in de Senaat in een motie van wantrouwen tegen Macovei aangenomen te krijgen. Maar het Constitutionele Hof oordeelde gisteren dat zij niet hoeft af te treden, omdat het om een „gewone motie” ging, en niet om een formele motie van wantrouwen.

Macovei wordt internationaal gewaardeerd om haar harde aanpak van corruptie. De EU reageerde vorige week ongerust op de mogelijkheid van haar aftreden. Tariceanu wilde gisteren niet reageren op de uitspraak van het Hof. Hij had zijn minister aanvankelijk zijn steun toegezegd, hoewel zijn relaties met haar de laatste tijd allengs onvriendelijker zijn geworden. Uiteindelijk zei hij dat hij zich bij de uitspraak van het Constitutionele Hof zou neerleggen, hoe die ook zou uitvallen. (AFP)