Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Op en onder de strakke broek

Bijna lente, tijd voor nieuwe mode.

nrc.next onthult de trends.

Alleen Audrey Hepburn kan het: een strakke broek met platte gympen. Foto Hollandse Hoogte Audrey Hepburn 61870SC MUST CREDIT : SCOPEFEATURES.COM
Alleen Audrey Hepburn kan het: een strakke broek met platte gympen. Foto Hollandse Hoogte Audrey Hepburn 61870SC MUST CREDIT : SCOPEFEATURES.COM SCOPEFEATURES.COM/Hollandse Hoogte

Veel mensen dachten dat Ayaan Hirsi Ali het echt gemaakt had toen ze Time Magazine haalde, maar in de modewereld ben je pas iemand als je in Vogue staat. En dat is Ayaan nu ook gelukt. Ze staat, in volle Ayaanheid, in het februarinummer van de Amerikaanse editie. Goed, ze wordt op de cover niet met naam en toenamen aangekondigd, maar wel met de ronkende zin: One Woman’s Inspiring Journey To Political Freedom.

Nu is one woman’s journey natuurlijk zeer fascinerend, maar minstens zo interessant is: wat voor kleding draagt die woman? Volgens de interviewer draagt Ayaan Chanel-pumps (oude, die van binnen afgeragd zijn) en Escada-jasjes. Beetje saai. Op de glamourfoto bij het artikel heeft Vogue haar gelukkig aangekleed in een lange zijden jurk van Derek Lam met torenhoge zilveren pumps eronder.

Verderop in dit nummer van Vogue eindelijk de oplossing voor het Probleem van de Strakke Broek. Want zoals wij eerder in deze rubriek schreven mag de wijde broek wel een beetje, deze lente (met erboven een mannenjasje of een gilet, en soms zelfs een herenhoed), maar de ‘strong & skinny’ broek heeft toch echt de overhand. Dit wordt de lente van het been: het is strak en mini wat de klok slaat. Wat in ieder geval he-le-maal niet meer mag: wijd uitlopende pijpen, ofwel de boot cut.

In het stuk Lean & mean laat Vogue zien hoe je die broek in godsnaam moet dragen. Want wat zagen we sinds de opkomst van de magere broek een hoop wanstaltigs voorbij lopen. Al die mensen in strakke, vaalzwarte spijkerbroeken, bijvoorbeeld. Alsof je bij een nooit-eindigend hardrockconcert aanwezig was. Die gaan we minder zien, gelukkig. Wie modeproducties goed bestudeert, merkt ook dat de strakke broek eigenlijk nooit gedragen wordt met platte schoenen eronder. Hoge hakken zijn veel beter; zo lijk je niet op een soort Sidonia. De Vogue-modellen dragen zelfs gympen met hakken. (Gevaarlijk.)

Ook een goede truc: iets wijds boven je strakke broek dragen. Want een strak shirt boven een strakke broek is vaak ordinair of worst-achtig. Sowieso wordt dit seizoen volume van boven belangrijk, dus een wijdvallende top is nog modisch ook.

Een andere, toegankelijke strakke broek is de capri-broek. Die houdt ruim boven de enkel op, en doet je eerder op Audrey Hepburn lijken dan op een bijstandsmoeder met een legging aan. Maar alleen Audrey was rank en ballerina-achtig genoeg om hier platte schoentjes onder te dragen; voor de meeste mensen moet ook onder de capri een flinke hak om het elegant te houden.