Om naar uit te kijken

DANS

Striptease Voor de voorstelling Nachtschade tracht het Vlaamse gezelschap Victoria striptease en modern danstheater samen te brengen. Het vroeg zeven choreografen en regisseurs om een korte act te maken voor professionele striptease-dansers. Met werk van o.a. Alain Platel, Wim Vandekeybus, Eric De Volder, Caterina Sagna. Met live muziek van Ad Cominotto.

25-26 febr. Schouwburg Amsterdam. 30-31 mei Rotterdamse Schouwburg. Inl. 020-6242311 of www.victoria.be.

TONEEL

Het wijde land De Theatercompagnie van Theu Boermans brengt Het Wijde land, van Arthur Schnitzler, over een echtpaar dat in aanvaring komt over de huwelijkstrouw. Man en vrouw nemen allebei een bijzit, maar de man – die juist zo vóór het open huwelijk was – kan de jeugd van zijn rivaal niet verdragen. Het herinnert hem aan zijn eigen ouderdom na een zinloos leven. Met Mark Rietman, Katja Herbers.

Première 23 febr. Schouwburg Amsterdam. Tournee t/m 26 april. Inl. 020-5205310 of www.theatercompagnie.nl

KLASSIEKE MUZIEK

Schumann Das Paradies und die Peri, een zelden te horen groot, sprookjesachtig romantisch oratorium van Robert Schumann, wordt o.l.v. Philippe Herreweghe twee keer uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en solisten, onder wie Christianne Stotijn.

Das Paradies un die Peri: 23 febr 20u15 Vredenburg Utrecht. Res 030 2314544 (live op Radio 4); 25 febr 20u15 Concertgebouw Amsterdam. Res 020 6718345.

POP

Kasabian ‘Empire’ is het woord waarmee hippe Britten uitdrukken dat ze iets vet cool vinden. Het is ook de titel van de tweede cd van Kasabian, rockgroep met dance-invloeden en niet geringe echo’s van Madchester-muziek zoals Stone Roses en Happy Mondays die maakten. Groovy pop met een magistrale sound en de galmknop open.

26 febr. Paradiso, Amsterdam.

LITERATUUR

Etcetera Live Etcetera Live, het maandelijkse literaire café van Donner gepresenteerd door Pieter Steinz (NRC Handelsblad) vindt plaats op 25 febr (14u30). Te gast zijn Atte Jongstra, Jannah Loontjens en Kader Abdolah.

selexyz donner, Lijnbaan 150. Res/inl: 010-2175241 & www.selexyz.nl

LEZING

Anatomie De Avonduren van het Rijksmuseum staan t/m 31 mrt in het teken van De Dood met muziek, film en optredens. Op 23 februari zijn er themarondleidingen (19u, 20u & 21u) over de dood en houdt patholoog anatoom Kees de Jong een lezing (20u) over anatomie door de eeuwen heen.

Elke vrijdag van 18u tot 22u. Rijksmuseum, Jan Luijkenstraat 1, Amsterdam. Inl 020-6747000.