Oerol toont ‘aangewaaide verhalen’

Regisseur Jos Thie is voor een jaar directeur van het Oerolfestival. Hij mikt op voorstellingen naar klassieke teksten uit en een sterkere band met de regio.

Nederland-Leeuwarden (FR)-07-02-2002. Tryater artistiekleider-regisseur Jos Thie. Foto: Sake Elzinga
Nederland-Leeuwarden (FR)-07-02-2002. Tryater artistiekleider-regisseur Jos Thie. Foto: Sake Elzinga Elzinga, Sake

„Het Oerol Theaterfestival 2007 op Terschelling moet een sterke band aangaan met wereldliteratuur, met de grote verhalen van de mensheid”. Dit heeft artistiek leider en regisseur Jos Thie vanmiddag op Terschelling bekendgemaakt. Thie vervangt voor een jaar Oerol-directeur Joop Mulder, die na 25 festivals een ‘sabattical jaar’ neemt. Oerol 2007 duurt van 15 tot 24 juni en heeft als thema Sterke verhalen. „Voorstellingen geïnspireerd door de grote schrijvers, zoals Shakespeare, Tsjechov, Faulkner en Rilke. ”

Na de festivals van Edinburgh en Avignon is Oerol het belangrijkste Europese theaterfestival. Jos Thie: „Het grote verschil is dat de voorstellingen op Terschelling elk een eigen locatie kiezen. Dat maakt Oerol zo bijzonder.” Hoewel Thie regisseur is, maakt hij dit jaar zelf geen productie. Hij behartigt de artistieke coördinatie en begeleidt jonge theatermakers. „Voor aankomende regisseurs is het belangrijk dat ze mij vragen kunnen stellen. Ik heb al meer dan 50 voorstellingen gemaakt, waarvan veel op locatie. ”

Jos Thie (1954) was tot 2003 artistiek leider van het Friese gezelschap Tryater. Hij verwierf bekendheid met grootse locatievoorstellingen als Abe (1995) in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen en Peer Gynt (1999) op Terschelling. Voor Oerol 2007 staan Thie enkele nieuwe doelstellingen voor ogen, zoals versterking van de internationale samenwerking en het creëren van een hechte band met de provincie Friesland. Bovendien wil hij de toegankelijkheid van het festival vergroten. Thie: „Voor het eerst kunnen er vanaf 14 mei via internet kaarten worden gereserveerd voor vier grote voorstellingen, zodat bezoekers nooit vergeefs naar Terschelling komen.” Deze vier producties zijn Cargo van Théâtre du Centaure, Oncle Vania à la campagne door Théâtre de l’Unité, Le Singe de Saudieu van Circus Baobab en Groenland door Vis à Vis.

Thie: „Op een eiland worden verhalen verteld die uit de hele wereld komen aanwaaien. Theaterverhalen horen tot de eerste teksten uit de klassieke oudheid van Ovidius, Homerus en Sophocles. De voorstellingen laten de teksten, zoals bijvoorbeeld Tsjechovs Oom Wanja, onaangetast maar ze nemen de vrijheid er een theatrale vorm voor te vinden.”

Het gezelschap Théâtre de l’Unité geldt als de belangrijkste groep voor het straat- en locatietheater in Frankrijk. Met hun Oncle Vania à la campagne sluiten ze aan bij het thema van Thie. Op Oerol beleeft de voorstelling de Nederlandse première in een weiland met uitzicht op het wad.

Voor Jos Thie betekende ‘zijn’ Peer Gynt een doorbraak in zijn carrière: „Er zal dit jaar een Antigone te zien zijn op het strand. Voor een dergelijke, ongepolijste locatie is het klassieke stuk tenslotte ooit geschreven.”

Volgens Thie komt er geen grote breuk met de voorgaande edities van Oerol: „Ik zie het als mijn taak de positie van het festival te versterken.” Nu hij er zelf directeur is, valt hem pas op hoe omvangrijk het festival is. Thie: „Ik wil de band met de regio strak aanhalen, zodat Oerol de kans krijgt om jonge regionale talenten hun eerste voorstellingen te laten realiseren.”

Oerol 2007; van 15-24 juni; inl.: www.oerol.nl