Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Minister definieert `schrijnend geval`

DEN HAAG. Uitgeprocedeerde asielzoekers die als ”schrijnend geval” alsnog in aanmerking willen komen voor een verblijfsvergunning, moeten kunnen aantonen dat hiervoor dringende humanitaire redenen zijn. Daarvan kan sprake zijn bij ernstige medische problemen of de dreiging van een gezinsbreuk, doordat bijvoorbeeld de kinderen van een gezin wel zijn toegelaten tot Nederland en een ouder niet. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA) heeft de Tweede Kamer gisteren geïnformeerd over de voorwaarden waaronder asielzoekers een beroep kunnen doen op hun schrijnende situatie. Hij reageerde hiermee op een uitspraak van de Raad van State eind vorig jaar. Die oordeelde dat de toenmalig minister van vreemdelingenzaken Rita Verdonk (VVD) onvoldoende aangaf waarom een asielzoeker wel of niet werd aangemerkt als schrijnend geval.