Met vrouw aan tafel ligt onderschatting op de loer

In topsport zijn vrouwen zelden de evenknie van mannen. Wereldkampioene Rose Meltzer is in het bridgen de uitzondering op die regel.

Rose Meltzer Foto Jørgen Krielen Jorgen Krielen/Amsterdam, 20-02-2007/ Rose Meltzer
Rose Meltzer Foto Jørgen Krielen Jorgen Krielen/Amsterdam, 20-02-2007/ Rose Meltzer Krielen, Jorgen

Rose Meltzer is de enige vrouw ter wereld die zich qua bridgetitels kan meten met de beste mannen. De Amerikaanse meervoudig wereldkampioen bridge weet als geen ander hoe het is om je als vrouw te bewegen in een mannenwereld. „In mijn eerste baan zag ik dat ik qua carrière en verdiensten links en rechts werd ingehaald door mannen met beduidend mindere kwalificaties.”

Meltzer is in Nederland voor een testmatch tegen Team Oranje en voor de White House Top 16 in Amsterdam. De doorbraak in het topbridge van de nu 64-jarige Meltzer begon in 1997 toen echtgenoot Clifford een aanstelling kreeg in de top van het beursgenoteerde Cisco Systems. In de voetsporen van haar man gaf Rose haar baan op als onroerend goed makelaar in New York en verhuisde zij mee naar Californië. De kinderen waren de deur uit en Rose had zeeën van tijd voor haar passie bridge.

Zij pakte de bridgezaken grondig aan en verzekerde zich van de diensten van vijf topspelers, onder wie partner Kyle Larsen. Het onderhouden van een profteam is duur. „Per wedstrijd besteed ik zo’n vijftig- tot honderdduizend dollar, maar mijn man is met zijn verzameling oldtimers nog veel meer geld kwijt”, zegt Meltzer.

In 2000 won haar team goud op de Transnationals tijdens het WK op de Bermuda’s. Het eerste echt grote succes kwam een jaar later in Parijs. Daar veroverden Meltzer en haar team de Bermuda Bowl, het wereldkampioenschap voor landen. Het volgende succes op wereldniveau liet even op zich wachten, maar in 2005 won Team Meltzer in Estoril het WK senioren. Daar ontstonden ook serieuze problemen binnen het team. Peter Weichsel, de toenmalige partner van Alan Sontag, viel steeds meer uit de toon. Zijn sterallures en negatieve opstelling waren niet langer te tolereren. Jo Morse, die als coach het team over de hele wereld vergezelt: „Wanneer je bij Rose speelt, ben je lid van de familie. Kameraadschap en opofferingsgezindheid zijn de sleutel van het succes van het team.”

Weichsel kon of wilde zich niet aanpassen en werd uit het team gezet. Afgezien dan van deze Weichsel lopen de andere teamgenoten weg met Rose Meltzer. Financieel is het allemaal dik voor elkaar. „Bridgeprofessionals leiden een onzeker bestaan. De vraag naar hun diensten wisselt sterk. Mijn jongens kunnen rekenen op vastigheid. Naast hun inkomen, zorg ik ook dat hun sociale voorzieningen op orde zijn”, zegt Meltzer.

In de mannenwereld van de bridgetop duurde het lang voor Rose serieus werd genomen. Partner Kyle Larsen: „Tegenstanders hebben nog de neiging haar geringschattend te bejegenen, omdat ze een vrouw is. Dat werkt als een boemerang, want les één bij winnend bridge is om je tegenstander te respecteren. Rose kan zich geweldig goed concentreren. Hoe zwaarder de competitie, des te beter ze speelt.”

Over dat gevaar van onderschatting kan Alfredo Versace, lid van het begenadigde Italiaanse team, mee praten, toen hij op basis van misplaatste superioriteit down ging in een veel te optimistisch contract: „Goed gedaan Rose, ik verwachtte niet dat je ruitenheer zou spelen!” Jo Morse voegt er aan toe dat Rose qua bridgecapaciteiten nog steeds niet altijd voor vol wordt aangezien: „Ze verdient beter, want ze speelt fantastisch.”

Meltzer erkent dat vrouwen binnen het topbridge nog een grote achterstand hebben op mannen: „Niet dat vrouwen dommer zijn en daarom slechter spelen. Daar geloof ik niet in, maar vrouwen zijn meestal bezig een gezin te stichten en daarom met te veel zaken tegelijk bezig. Mannen hebben doorgaans meer gelegenheid om zich te richten op bridge, een sport die veel tijd kost wil je het echt goed leren.” Hoewel Meltzer al veel belangrijke kampioenschappen op haar naam heeft gebracht is zij nog steeds ambitieus. „Ik wil naast de Rosenblum en de Bermuda Bowl de geschiedenis ingaan als de vrouw die ook de derde grote prijs in bezit heeft: olympisch bridgegoud.”

Lees meer opwww.hetwittehuisbridge.nl