Liverpool wint in Camp Nou van Barcelona

Liverpool heeft gisteren een grote stap in de richting van de kwartfinales van de Champions League voetbal gezet. De ploeg van Dirk Kuyt won de wedstrijd in en tegen Barcelona met 2-1. De voormalige spits van Feyenoord speelde goed, maar scoorde niet.

De Liverpoolse doelpunten kwamen van Craig Bellamy en John Arne Riise die afgelopen weekeinde – al of niet met een golfclub – nog met elkaar hadden gevochten na een avondje stappen tijdens het trainingskamp in Portugal.

Kuyt wilde gisteravond niet zeggen of hij ook tot de stappers behoorde. Opmerkelijk genoeg maakten beide kemphanen de doelpunten voor Liverpool in Nou Camp, met verwijzingen naar het golfincident tijdens het juichen.

„Of ik erbij was in Portugal? Laat ik zeggen dat we een hechte groep vormen”, glimlachte Kuyt veelbetekenend voor de camera’s van de NOS. „We gaan voor elkaar door het vuur, dat heeft Barcelona gemerkt. Ongelooflijk dat juist die twee gasten hebben gescoord. Het uitvoeren van een golfswing na de doelpunten was afgesproken werk. Mooi toch?”

De eerste tien minuten van het duel waren voor het Engelse team, maar Barcelona, in de persoon van Deco, scoorde uit de eerste echte kans van de wedstrijd. Net zo toevallig als de 1-0 viel de 1-1. Bellamy kopte in de 43ste minuut een hoge voorzet van Steven Gerrard recht op doelman Victor Valdes die de bal door zijn handen liet glippen. Kuyt schoot de bal voor de zekerheid nog eens over de doellijn, maar het doelpunt ging naar Bellamy. In de 74ste minuut zorgde de verdediger Riise na slecht verdedigend werk van Rafael Marquez voor de 1-2 voor Liverpool.

Barcelona-coach Frank Rijkaard gaf na de wedstrijd toe dat de winnaar van de Champions League van vorig jaar voor een moeilijke opgave staat. „Liverpool heeft het erg goed gedaan. We zullen daar hard moeten werken en voor onze kansen gaan.”

Trainer José Mourinho van Chelsea kwam gisteren terug bij Porto waar hij tot twee jaar geleden actief was. Al na 12 minuten kwamen de Portugezen op voorsprong door een doelpunt van Raul Meireles. Andrej Sjevtsjenko maakte vier minuten later gelijk, uit een voorzet van de ingevallen Arjen Robben die de geblesseerde John Terry had vervangen. De Nederlander moest zelf in de rust in de kleedkamer achterblijven met een spierverrekking.

Zowel Inter tegen Valencia (2-2) als AS Roma tegen Lyon (0-0) eindigde in een gelijkspel. (Reuters, AP, ANP)