Liverpool verslaat Barça in Champions League

Liverpool heeft verrassend Barcelona verslagen in de achtste finale van de Champions League. In Camp Nou versloeg de Engelse ploeg de Spaanse titelhouder in de eerste van twee wedstrijden met 2-1.

Liverpool begon sterk, maar Barcelona kwam na een kwartier op voorsprong door een doelpunt van middenvelder Deco, die de bal achter doelman José Reina kopte na een voorzet van Juliano Belletti. De ploeg van trainer Frank Rijkaard domineerde het vervolg van de eerste helft, maar zag Liverpool op gelijke hoogte komen. De treffer werd toegekend aan Craig Bellamy, wiens kopbal niet goed verwerkt door doelman Víctor Valdés. Eventuele twijfel of de bal de doellijn had gepasseerd werd teniet gedaan door de Nederlandse spits Dirk Kuijt, die even eerder een gele kaart had gekregen.

Bellamy vierde zijn doelpunt door een golfer te imiteren. De Welshman had bij een stapavondje op de laatste dag van een oefenstage in de Portugese Algarve, ter voorbereiding op het duel met Barça, onenigheid gekregen met ploeggenoot John Arne Riise. Naar verluidt ging Bellamy de Noor te lijf met een golfclub. Beide spelers wacht ondanks de goede trainingsarbeid een zware straf, zo liet trainer Rafael Benitez weten.

Waar Bellamy en Riise speelden, liet trainer Rijkaard spits Eto’o buiten de selectie van Barcelona. Hoewel de Catalaanse club officieel geen meedeling deed over de afwezigheid van de clubtopscorer van de afgelopen twee jaar, lijkt het erop dat trainer en speler met elkaar overhoop liggen. Eerder deze maand weigerde de Kameroener een invalbeurt en was de spits ontstemd nadat Rijkaard het nieuws naar buiten bracht. Eto’o ontbrak afgelopen zondag ook bij het competitieduel tegen Valencia. Dit werd door Spaanse media uitgelegd als straf.

De tweede helft van het duel was een gelijkopgaande strijd met goede doelkansen voor Kuijt en Barcelona-speler Lionel Messi. Het winnende doelpunt kwam van de voet van Riise, die de bal ter hoogte van de penaltystip hard inschoot, nota bene op aangeven van Bellamy.

In Porto speelde de plaatselijke FC met 1-1 gelijk tegen Chelsea. AS Roma-Olympique Lyon eindigde in 0-0. Valencia speelde met 2-2 gelijk bij Internazionale. De returns worden over twee weken gespeeld. Dan verdedigt PSV in Londen een 1-0 voorsprong tegen Arsenal.