Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Lichte aardgastank ligt binnen bereik

Rotterdam, 22 febr. Onderzoekers van de University of Missouri-Columbia hebben uit maïskolven een soort koolstofbriketten geproduceerd die ongekend veel methaan opzuigen. Methaan (CH4), het hoofdbestanddeel van aardgas, is een goedkope en milieuvriendelijke autobrandstof. In de uiterst fijne poriën van de koolbriketten (vergelijkbaar met Norit) blijkt het methaan met een factor 180 te worden verdicht. De druk stijgt niet verder dan 35 bar. De gangbare aardgasauto`s vervoeren hun aardgas in zware metalen cilinders onder een druk van 250 bar. Dat weerhoudt velen ervan op aardgas over te gaan. Nu lijkt een lichte, platte methaantank die onder de vloer van de auto is aan te brengen binnen bereik. De onderzoekers hebben al zo`n tank gemonteerd in een pick-uptruck. Volumeverdichting met een factor 180 leek jarenlang een volstrekt onbereikbaar doel.