Large Field Array

Large Field Array Vijftig mensen bouwden jarenlang aan Large Field Array van de Britse beeldend kunstenaar Keith Tyson. Nu zijn de 300 sculpturen voor het eerst samen te zien. Zowat het hele vloeroppervlak van de voormalige fabriekshal van De Pont wordt in beslag genomen door de beelden, die in lange rijen staan opgesteld – strak in het gelid als een bataljon soldaten. De meeste werken hebben een kubusvorm met een standaardformaat van 60x60x60 centimeter. Toch zijn geen twee beelden hetzelfde. De opstelling is nog het beste te omschrijven als een combinatie tussen een labyrint en een Wunderkammer. Je slentert door de paden, en passeert onderweg adembenemende taferelen. In een van de kubussen maakt een modderpoel borrelende geluiden. Ernaast ligt een kubus die met menselijke huid omspannen lijkt – tussen het borsthaar prijken twee getatoeëerde zwaluwen. Tegen de zijwand staat een couveuse met een akelig levensechte baby. En een paar rijen verder legt een van Tysons assistenten de laatste hand aan een heuse orkaan. Het natuurverschijnsel zit gevangen in een houten doos en kan bekeken worden door een luikje aan de zijkant. De Engelse kunstenaar noemde zijn kunstwerk Large Field Array, naar het beroemde observatorium Very Large Array in de woestijn van New Mexico. Twee jaar geleden stapte Keith Tyson zijn Londense galerie binnen met plannen voor een nieuw project. „Ik vertelde dat ik een kunstwerk wilde maken dat het hele universum zou omvatten. Het moest uit zo’n driehonderd sculpturen bestaan. En ja, het zou wel wat gaan kosten. De details had ik op een briefje geschreven dat niet groter was dan een theezakje. ‘Are you in or are you out?’, vroeg ik mijn galeriehouder. Hij zei dat ik gestoord was, maar dat hij meedeed.” T/m 17 juni in De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg. Di t/m zo 11-17u. Inl 013-5438300, www.depont.nl Installatie ‘Large Field Array’ van Keith Tyson Foto NRC Handelsblad, Leo van Velzen Tilburg, 09-02-07. Onderdeel van de tentoonstelling "Large Field Array" van Keith Tyson in De Pont . Foto Leo van Velzen NrcHb. straf geven kinderen slaan lijfstraffen straffen
Large Field Array Vijftig mensen bouwden jarenlang aan Large Field Array van de Britse beeldend kunstenaar Keith Tyson. Nu zijn de 300 sculpturen voor het eerst samen te zien. Zowat het hele vloeroppervlak van de voormalige fabriekshal van De Pont wordt in beslag genomen door de beelden, die in lange rijen staan opgesteld – strak in het gelid als een bataljon soldaten. De meeste werken hebben een kubusvorm met een standaardformaat van 60x60x60 centimeter. Toch zijn geen twee beelden hetzelfde. De opstelling is nog het beste te omschrijven als een combinatie tussen een labyrint en een Wunderkammer. Je slentert door de paden, en passeert onderweg adembenemende taferelen. In een van de kubussen maakt een modderpoel borrelende geluiden. Ernaast ligt een kubus die met menselijke huid omspannen lijkt – tussen het borsthaar prijken twee getatoeëerde zwaluwen. Tegen de zijwand staat een couveuse met een akelig levensechte baby. En een paar rijen verder legt een van Tysons assistenten de laatste hand aan een heuse orkaan. Het natuurverschijnsel zit gevangen in een houten doos en kan bekeken worden door een luikje aan de zijkant. De Engelse kunstenaar noemde zijn kunstwerk Large Field Array, naar het beroemde observatorium Very Large Array in de woestijn van New Mexico. Twee jaar geleden stapte Keith Tyson zijn Londense galerie binnen met plannen voor een nieuw project. „Ik vertelde dat ik een kunstwerk wilde maken dat het hele universum zou omvatten. Het moest uit zo’n driehonderd sculpturen bestaan. En ja, het zou wel wat gaan kosten. De details had ik op een briefje geschreven dat niet groter was dan een theezakje. ‘Are you in or are you out?’, vroeg ik mijn galeriehouder. Hij zei dat ik gestoord was, maar dat hij meedeed.” T/m 17 juni in De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg. Di t/m zo 11-17u. Inl 013-5438300, www.depont.nl Installatie ‘Large Field Array’ van Keith Tyson Foto NRC Handelsblad, Leo van Velzen Tilburg, 09-02-07. Onderdeel van de tentoonstelling "Large Field Array" van Keith Tyson in De Pont . Foto Leo van Velzen NrcHb. straf geven kinderen slaan lijfstraffen straffen Velzen, Leo van

Vijftig mensen bouwden jarenlang aan Large Field Array van de Britse beeldend kunstenaar Keith Tyson. Nu zijn de 300 sculpturen voor het eerst samen te zien. Zowat het hele vloeroppervlak van de voormalige fabriekshal van De Pont wordt in beslag genomen door de beelden, die in lange rijen staan opgesteld – strak in het gelid als een bataljon soldaten. De meeste werken hebben een kubusvorm met een standaardformaat van 60x60x60 centimeter. Toch zijn geen twee beelden hetzelfde.

De opstelling is nog het beste te omschrijven als een combinatie tussen een labyrint en een Wunderkammer. Je slentert door de paden, en passeert onderweg adembenemende taferelen. In een van de kubussen maakt een modderpoel borrelende geluiden. Ernaast ligt een kubus die met menselijke huid omspannen lijkt – tussen het borsthaar prijken twee getatoeëerde zwaluwen. Tegen de zijwand staat een couveuse met een akelig levensechte baby. En een paar rijen verder legt een van Tysons assistenten de laatste hand aan een heuse orkaan. Het natuurverschijnsel zit gevangen in een houten doos en kan bekeken worden door een luikje aan de zijkant.

De Engelse kunstenaar noemde zijn kunstwerk Large Field Array, naar het beroemde observatorium Very Large Array in de woestijn van New Mexico.

Twee jaar geleden stapte Keith Tyson zijn Londense galerie binnen met plannen voor een nieuw project. „Ik vertelde dat ik een kunstwerk wilde maken dat het hele universum zou omvatten. Het moest uit zo’n driehonderd sculpturen bestaan. En ja, het zou wel wat gaan kosten. De details had ik op een briefje geschreven dat niet groter was dan een theezakje. ‘Are you in or are you out?’, vroeg ik mijn galeriehouder. Hij zei dat ik gestoord was, maar dat hij meedeed.”

T/m 17 juni in De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg. Di t/m zo 11-17u. Inl 013-5438300, www.depont.nl