Kraamtranen, kolfplek, een leuke kinderkamer

Na een kleine vier jaar ben ik weer vader geworden – van een zoon, dank U – dus lang vergeten, of verdrongen, ervaringen worden ververst. Zo weet ik weer dat een vergeten sporttas geurt naar lavendel, in vergelijking met de mosterdkleurige luierinhoud van een pasgeborene. Ook het schrijven van stukjes lijdt – hoor ik daar iets? Ruik ik daar wat? – onder concentratiestoornissen. Dit is, kortom, de juiste state of mind om de meest recente ouderbladen eens door te nemen.

Ouders van nu (€ 4,25) bestaat veertig jaar en heeft dus ruim de middelbare leeftijd bereikt. Dat verklaart wellicht ook de voor de hand liggende, belegen onderwerpenkeuze. Zo worden acht vragen over slapen beantwoord. Er is een artikel over de eerste acht dagen na de bevalling: „van euforie tot kraamtranen”. En er is de reportage „vijf vrouwen over hun kolfplek”. Ook is er een vraaggesprek met een babyfluisteraar. Maar misschien is dat voorspelbare ook wel gezond commercieel verstand: iedere maand is er een nieuwe lichting moeders en vaders die dit blad kopen met dezelfde vragen als de kersverse ouders van een maand daarvoor. Aan advertenties geen gebrek, in ieder geval.

Hé, hoor ik daar wat?

De cover van Kinderen (€ 4,15) belooft deze maand wat origineler uit de hoek te komen met „de nieuwste zwangerschapslingerie”. Snel heen bladeren. Maar dat is nogal pover: er staat maar één, als paasei verklede mevrouw, kuis in de lens te glimlachen. Verder ook hier een hoop obligate aandacht voor slapen, troosttips en een vragenrubriek.

Ruik ik daar nu toch iets?

De Viva Mama (€ 2,99) breekt in het maart/aprilnummer een lans voor agendasex. Dat is niet romantisch, geeft de geïnterviewde, fulltime werkende vrouw toe, maar „essentieel”. En, voegt ze daar raadselachtig aan toe, ,,een relatie is ook hard werken”. Daarnaast de allerlaatste wetenswaardigheden over „bonje met de oppas”, „zelfmaakideeën voor de kinderkamer” en een verdwaalde reportage over „met je peuter naar Argentinië, plus reistips”.

Ik weet toch zeker dat ik wat hoor.

En dan is er nog de Ook! (€3,99), een blad voor grootouders. Ook dit ademt alom voorspelbaarheid met stukken over voorleestips, het knutselen van poppenhuizen en ideeën voor dagjes uit met, U heeft het geraden, kleinkinderen. Maar het laatste verhaal, achter in het blad, vormt tussen al deze platgetreden paden in al zijn gruwel een haast verademende stijlbreuk: een meisje van 2,5 jaar met een hersentumor.

Tot zover de bladen voor (groot)ouders, want ik hoor en ruik nu écht iets.

Menno Steketee