Groot-Brittannie

Gilbert & George Dit dwangmatige duo dat naar eigen zeggen liever de harde werkelijkheid bekijkt dan een kunstgalerie bezoekt, heeft een hele Tate Modern etage voor zichzelf. Plus koffiebar en zitruimtes. Via perverse humor en extravagante, beledigende opinies stelt dit altijd samenwerkende paar zich aan de ene kant onafhankelijk op en voelt het zich aan de andere kant gepikeerd en uitgezonderd van de kunstwereld. Maar dat is nu anders, alleen Andy Warhol schijnt ooit in de Tate zoveel ruimte te hebben gekregen. Het gaat om shockerende viesheid, maar ook om de saaie en mooie kant van het leven. De expositie is verleidelijk en onbehoorlijk walgelijk tegelijk. Met nature pieces, human bondage tot de recente reactie op de Londense bombardementen in 2005.

T/m 7 mei, Gilbert & George: Major Exhibition, Tate Modern, Londen SE, zo t/m do 10-18u, vr en za 10-22u, 004420 7887 8888 & www.tate.org.uk

Gonzo De mix van reportage en literatuur, alcohol, drugs en te veel seks, is wat het gepijnigde brein van de Gonzo journalist Hunter S. Thomson dreef. Zijn Gonzo schrijfmethode was gebaseerd op de New Journalism van de jaren ’50 en ’60, dat journalistiek en literatuur vermengde en meer van eerlijkheid dan feitelijkheid afhankelijk was. De schrijver was het verhaal. Thomson is eerder op doek gezet door Johnny Depp en Bill Murray. De fototentoonstelling met zelfportretten, vervaagde polaroids en zwartwit-foto’s volgt diens leven van zijn correspondententijd in Puerto Rico, tot avonturen met Hell’s Angels en momenten met vrienden.

T/m 10 mrt, Michael Hoppen Gallery, London di t/m vr 12-18u, za 10u30-16u, 0044 20 7352 3649.

En verderT/m 10 mrt, Caro Niederer-Alba’s Birthday: New Paintings and Tapestry, Hauser & Wirth London, 196A Piccadilly. 0044207 287 23 00 & www.ghw.ch