Grieken zijn opeens in ban van olijfblad

In Griekenland wordt opeens geneeskrachtige werking toegeschreven aan olijfbladeren.

Massabevliegingen zijn de Grieken niet vreemd.

De olijfboom is in de Griekse mythologie een symbool voor wijsheid, vrede en overvloed, en voor de stad Athene. Oppergod Zeus gaf de stad aan de god die de bevolking het nuttigste cadeau kon geven. De godin Athene sloeg haar speer in de grond, waarop een olijfboom ontsprong en kreeg de stad. Foto Hollandse Hoogte The olive grove with its centenary trees, Crete, Greece
De olijfboom is in de Griekse mythologie een symbool voor wijsheid, vrede en overvloed, en voor de stad Athene. Oppergod Zeus gaf de stad aan de god die de bevolking het nuttigste cadeau kon geven. De godin Athene sloeg haar speer in de grond, waarop een olijfboom ontsprong en kreeg de stad. Foto Hollandse Hoogte The olive grove with its centenary trees, Crete, Greece Aurora Photos;Hollandse Hoogte

Griekenland, en vooral het eiland Kreta, staat dezer dagen in het teken van het olijfblad. Dat zou een geneeskrachtige werking hebben en zelfs kanker kunnen bestrijden, zowel preventief als therapeutisch. Maar de hysterie is alweer aan het afnemen en zijn zowel de ‘gezonde’ gelederen uit de medische wereld als het justitiële apparaat in het geweer gekomen.

Het begon allemaal met onderzoek van een Griekse hartspecialist en oud-minister, Dimítri Kremastinós, die in medische tijdschriften als het Journal of Nutrition rapporteerde dat niet alleen de olie van olijven, maar ook de bladeren van olijfbomen een gunstig effect hebben op de bloedtoevoer naar het hart van konijnen. Beide bevatten oleuropeïne, een sterk anti-oxyderende substantie.

Kremastinós’ verhaal trok de aandacht van een bekende homeopate en botanica, die in het zeer populaire televisieprogramma van Anna Dróuza zonder scrupules de sprong maakte van hartziekte naar kanker en van konijn naar mens. Het is niet uitgesloten, zo zei ze, dat het nuttigen van olijfbladeren bijdraagt aan de genezing van kanker en andere ziekten. Worden die bladeren niet al uitgevoerd naar Japan, waar er thee van wordt gezet?

Nu was het hek van de dam. Andere ‘Bekende Grieken’ gingen door op het stramien van ‘je weet maar nooit’, maar velen wisten al genoeg. Ze verzamelden olijfbladeren en boden ze aan voor zestig euro per kilo, een hogere prijs dan gangbaar voor olijven en olijfolie. Ze haalden bladeren van de olijfbomen in Atheense straten. Ze maakten er een drank van die ze frapeliá noemden, een samentrekking van frappé en eliá, Grieks voor koffie en olijf. En in een olijfrijke uithoek vermoordde een boer zelfs zijn broer omdat die zich er tegen verzette dat hij hun oudere broer, die kanker had, het brouwsel zou toedienen.

De televisie veranderde van toon: steeds meer artsen kwamen aan het woord, onder wie Kremastinós, die getuigden dat er geen enkele aanwijzing was voor de werking van olijfbladeren tegen kanker. Dat ze juist schadelijk zouden kunnen zijn, niet in de laatste plaats wegens de bestuiving van de meeste olijfbomen met pesticiden. Er hadden zich al patiënten gemeld die zeiden „genezen” te zijn, maar nu werden gebruikers getoond die er schadelijke gevolgen van hadden ondervonden.

Justitie stelde vervolging in tegen iedereen die het product verkocht als middel tegen kanker. De minister van Gezondheid kwam met een felle boetepreek tegen allen die „spelen met de gezondheid van ons volk”.

De kranten brachten kleurrijke herinneringen aan vroegere massabevliegingen op dit gebied. Zoals na de ‘ontdekking’ in 1952 dat de feitelijk giftige bittere komkommer – een onkruid dat doorgaans werd bestreden – therapeutische kwaliteiten had. Op het eiland Lesbos werd toen iemand gevonden die zulke komkommers al jaren voorschreef tegen eksterogen, maar er nu ook kanker bij betrok.

Overal in het land kwam het destijds tot tonelen die leken op die van de afgelopen winter. Onder de patiënten die het gebruik van de bittere komkommer niet overleefden was de orthodoxe aartsbisschop Michaél van de Verenigde Staten. Maar de hype uit 1952 ging snel over en eindigde met een succesvolle komische revue in een Atheens theater.

Drie jaar later dook in het noorden van het land het ‘Vocht van Jorjadis’ op, genoemd naar een drankhandelaar voor wiens huis zich lange rijen patiënten vormden. Wederom ontbrak het niet aan patiënten die zeiden er baat bij te vinden.

Er werden echter ook twee gevallen bekend van kankerpatiënten die overleden nadat ze hun therapie hadden gestaakt. Het kwam tot een vervolging nadat onderzoek had uitgewezen dat het ging om een willekeurig brouwsel, wederom met giftige komkommer, maar de zaak belandde uiteindelijk in de doofpot.

In 1976 sprak heel Griekenland wekenlang over het ‘Watertje van Kamaterós’, genoemd naar een advocaat die vanuit zijn eiland Kos bronwater aan de man bracht dat – het wordt eentonig – alweer kanker kon genezen. De toenmalige hoofdredacteur van het grootste dagblad Ta Nea verspeelde zijn reputatie met een campagne waarin het middel zonder voorbehoud werd aangeprezen. Al spoedig vond het gretig aftrek.

De ouders van achttien kankerpatiëntjes gaven openlijk te kennen de gewone therapie te staken. Eén patiëntje overleed meteen, en na nog een sterfgeval werd het watertje verboden. Andermaal werd vervolging ingesteld. De aangeklaagde Kamaterós vluchtte naar het buitenland, waar hij 22 jaar later zelfmoord pleegde.