‘Gifgas’ gebruikt door rebellen in Irak

Voor de tweede keer in twee dagen hebben extremisten gisteren in Irak een ‘chemische bom’ tot ontploffing gebracht. Een Amerikaanse legerwoordvoerder sprak van een mogelijke nieuwe tactiek. Ook werd gisteren ten noorden van de hoofdstad Bagdad weer een Amerikaanse helikopter neergehaald.

Bij de chemische aanslag van gisteren in het zuidwesten van Bagdad werden volgens de autoriteiten drie tot zes mensen gedood en 73 gewond. De autoriteiten gaan ervan uit dat het ging om chloorgas, het oudste chemische wapen, dat in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog werd gebruikt. Chloorgas kan bij inademing dodelijk zijn. Volgens de Britse omroep BBC is chloor in grote hoeveelheden in Irak voorhanden in verband met de slechte kwaliteit van het water.

Dinsdag bliezen rebellen een vrachtwagen met chloorgascontainers op ten noorden van Bagdad. Zeker vijf mensen werden gedood en 140 werden ziek door de gasdampen. In januari werden 16 mensen gedood toen een zelfmoordterrorist zich in een vrachtwagen met een chloorgastank opblies in de stad Ramadi. Het Amerikaanse leger meldde toen dat het vrijkomen van het chloorgas geen gevolgen had gehad.

De Amerikaanse legerwoordvoerder zei gisteren dat in de gaten wordt gehouden of het gebruik van chemicaliën een nieuwe trend wordt. „Het is niet de eerste keer dat ze [de rebellen] op het idee komen extra zaken toe te voegen aan explosieven om het dodelijker te maken en meer mensen te doden en verwonden”, zei hij.

Bij het neerstorten van de Amerikaanse Black Hawk helikopter vielen gisteren geen doden, zo meldde het Amerikaanse leger. De helikopter werd volgens een Amerikaanse woordvoerder met lichte wapens en raketwerpers neergehaald. Het was de achtste Amerikaanse helikopter die in een maand in Irak werd neergeschoten. Daarbij werden 28 Amerikanen gedood. In Irak wordt gespeculeerd dat ook het neerhalen van helikopters het resultaat is van een nieuwe tactiek van bepaalde rebellengroepen, zoals Al-Qaeda-in-Irak. Deze groep heeft gemeld verscheidene van de helikopters te hebben neergeschoten.

Bij een zelfmoordaanslag in de shi’itische heilige stad Najaf werden gisteren 13 mensen gedood. De aanslag had plaats bij een politiecontrolepost. Zeker zeven van de doden waren agenten. De afgelopen twee dagen werden in Bagdad in totaal weer zeker 45 lijken gevonden van mensen die naar wordt aangenomen slachtoffer zijn geworden van milities. De meesten waren zoals gebruikelijk voor hun dood gemarteld. (Reuters, AP, AFP)