Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Galerieselectie

Nederlands triptiek De tentoonstelling Nederlands triptiek, die enkele maanden door ons land reist en eerder in Enschede, Rotterdam en Groningen te zien was, heeft al veel stof doen opwaaien. De Rotterdamse deelgemeente Charlois verbood de expositie. Ook werd een van de werken van kunstenaar Chrissy Meijns, een Nederlandse vlag met daarop het woord Jihad, door de JOVD vernield. Nu is de tentoonstelling, waar naast werk van Meijns ook beelden van Jonas Staal en Maarten Steenhagen te zien zijn, in Amsterdam aanbeland.

Nederlands triptiek. T/m 17 maart in Galerie Masters, Eerste Jan Steenstraat 131, Amsterdam. Do t/m za 13-17u.

Laser 3.14 Sinds enkele jaren duiken in het Amsterdamse straatbeeld op onverwachte plaatsen cryptische en poëtische teksten op, ondertekend door Laser 3.14. De anonieme kunstenaar gebruikt vooral tijdelijke schuttingen en bouwketen als drager voor zijn straatkunst. Vaak hebben de teksten een maatschappijkritische ondertoon, en zitten er verwijzingen in naar filosofie, muziek, films en religie. In WM Gallery is nu de eerste solotentoonstelling te zien van deze guerilla-dichter. Op de expositie, getiteld Today I hired a detective to track me down worden naast een overzicht van zijn street-art ook schilderijen, tekeningen, zeefdrukken en videobeelden getoond.

Straatkunst en schilderijen van Laser 3.14. 24 febr t/m 31 maart in WM Gallery, Elandsgracht 35, Amsterdam. Do t/m za 14-18u.

Julie Verhoeven Galerie Zinger Presents, die onlangs van Tilburg naar Amsterdam verhuisde, toont de eerste solotentoonstelling van Julie Verhoeven, een kunstenaar die pas laat haar entree in de kunstwereld maakte. Verhoeven werkte lange tijd voor modeontwerpers als John Galliano, Louis Vuitton en het label Gibo. Ook maakte ze illustraties voor diverse tijdschriften. Sinds kort concentreert ze zich op haar autonome werk, dat kleurrijk is en soms licht erotisch. In Zinger Presents toont ze haar werk in een ruimtevullende installatie.

Installatie van Julie Verhoeven. T/m 3 maart Zinger Presents, Gerard Doustraat 134, A’dam. Do t/m za 12-18u.

Dieter Mammel In de serie Ghosts geeft Dieter Mammel gebeurtenissen weer die hij zelf heeft beleefd, maar ook beelden die hij kent uit films en de media. Al schilderend ontstaan associaties, van de bokser uit de film Raging Bull, tot een gesluierde vrouw of een kleine, als Mexicaan verklede jongen. Mammel wil alle beelden zonder voorbehoud toelaten en zich overgeven aan de emoties die eraan verbonden zijn. Door de ingehouden kleuren en de omfloerste manier van schilderen raakt hij aan de beelden die we in onze herinnering meedragen.

Schilderijen Dieter Mammel. T/m 11 mrt Galerie Maurits vd Laar, Herderstraat 6, Den Haag. Wo t/m za 12-18u.

Colette den Herder De galerie van het Leidsch Academisch Kunstcentrum presenteert het werk van de jonge fotografe Colette den Herder, die afgelopen zomer afstudeerde aan de St. Joost acdemie in Breda. Haar foto’s van alledaagse situaties en alledaagse omgevingen stralen een serene rust uit door de evenwichtige composities. Zo is op een foto van een meisje op een duikplank een haast geometrische compositie ontstaan van water, zwembadrand en heg. Door te spelen met licht en vorm weet Den Herder haar beelden een haast surrealistische uitstraling mee te geven.

25 febr t/m 30 mrt LAKgalerie, Cleveringaplaats 1, Leiden. Ma t/m za 10-22u, zo 10-17u.

En verder Schilderijen David Powell t/m 17 mrt Van Wijngaarden Hakkens, Lijnbaansgracht 318, A’dam; schilderijen Sven-Ole Frahm t/m 4 mrt Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstr 165c A’dam; schilderijen Pierre Bergian t/m 6 mrt galerie Josine Bokhoven, Prinsengracht 154 A’dam; fotowerken van Hiryczuk/ Van Oevelen t/m 10 mrt Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, A’dam; sculpturen Lucy Wood t/m 10 mrt Upstream Gallery, Kromme Waal 11, A’dam; textiel & collages Barbara Broekman, foto’s L.J.A.D. Creyghton t/m 4 mrt Galerie Majke Hüsstege, Verwersstraat 28, ’s-Hertogenbosch; fotowerk Claudia Kölgen t/m 24 mrt Galerie Hein Elferink, Kastanjelaan 5 Staphorst