Frankrijk

Halévy/De Jodin Vervolgingen, intolerantie: met de ‘grand opéra’ La Juive (1835) van de Frans-joodse componist Jacques Halévy, kwamen de grote religieuze drama’s op het toneel. Het jaar daarna toonden Les Huguenots van Meyerbeer en Nabucco van Verdi en Parsifal van Wagner, dat Halévy de weg had bereid. De jodin bleef gedurende de hele 19de eeuw internationaal beroemd, maar werd in Parijs niet meer opgevoerd sinds 1934. Ruim zeventig jaar na de laatste Parijse voorstelling van La Juive, maakte de Amsterdamse theatermaker en operadirecteur Pierre Audi zijn regisseursdebuut aan de Opéra Bastille met een nieuwe Frans-Nederlandse co-productie. Maar de première op 16 februari ging deels de mist in door de staking van lichttechnici.

La Juive op 24, 28 febr en 3,10,14, 18 en 20 mrt in de Opéra Bastille, Parijs, www.operadeparis.fr. Audi’s enscenering komt in sept 2009 bij de Nederlandse Opera op het toneel.

Jacht Na twee jaar renovatiewerkzaamheden ging het Musée de la Chasse dat is gehuisvest in het schitterende 17de en 18de eeuwse herenhuis Guénégaud en nu ook in het hôtel de Mongelas, op 6 februari weer open. Het resultaat overtreft de verwachtingen: de formele, gedistingeerde enscenering maakte plaats voor een spirituele, intelligente en moderne tocht langs de wapens, trofeeën, schilderijen, wandtapijten, keramiek, beeldhouwwerken met jachttaferelen en rariteiten. Hieraan werden speciaal voor het museum uitgevoerde, verrassende werken van hedendaagse kunstenaars als Jan Fabre en Rebecca Horn toegevoegd.

Musée de la Chasse et de la Nature, 62, rue des Archives, Parijs, www.chassenature.org.

En verder in Parijs Ola kala, een verbluffend trapeze spektakel door de Arts sauts t/m 1 apr op de pelouse de Saint-Cloud, bois de Boulogne, 0033-146223371.