FOTOGRAFIE

John Fernhout, Eva Besnyö 1933,1934 copyright Maria Austria Inst. John Fernhout, Eva Besnyö, 1933/1934 © Maria Austria Instituut/MAI
John Fernhout, Eva Besnyö 1933,1934 copyright Maria Austria Inst. John Fernhout, Eva Besnyö, 1933/1934 © Maria Austria Instituut/MAI Maria Austria Instituut/MAI

Robert Capa en Eva Besnyö

Het verbouwde Joods Historisch Museum opent morgen met twee tentoonstellingen van kopstukken uit de fotografie: Eva Besnyö en Robert Capa. De twee fotografen, beiden van Hongaars-joodse afkomst, waren hun leven lang goed bevriend – als kinderen woonden ze in dezelfde straat in Boedapest. Van de legendarische oorlogsfotograaf Capa (1913-1954) is een breed overzicht te zien, met onder meer zijn foto’s van de Spaanse Burgeroorlog en D-day. Van Besnyö (1910-2003) wordt vooral onbekend werk getoond. Na haar dood werden in haar archief nog vele ongepubliceerde foto’s gevonden, waaronder vrouwenportretten uit de jaren dertig, foto’s van de wederopbouw in Nederland en een reeks portretten van schrijvers, kunstenaars en acteurs.

Dubbelexpositie Robert Capa en Eva Besnyö. 23 febr t/m 20 mei in het Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam. Inl: www.jhm.nl