Egyptische blogger krijgt vier jaar cel

Een Egyptische blogger is vandaag in Alexandrië veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, drie jaar wegens belediging van de islam en opruiing en nog een jaar wegens belediging van president Hosni Mubarak in zijn weblog. Abdul Karim Nabil (22), een vroegere rechtenstudent aan de Al-Azharuniversiteit, is de eerste blogger die in Egypte is berecht wegens zijn dakboek op internet. Hij werd in november gearresteerd.

De Egyptische autoriteiten hebben vorig jaar verscheidene bloggers opgepakt, van wie de meesten contacten hadden met pro-democratiseringsgroepen. Op Nabil na werden zij echter allemaal na verloop van tijd weer vrijgelaten. Nabil was de enige die zich behalve over schendingen van de mensenrechten ook over met de islam verbonden onderwerpen uitsprak.

Nabil, die als blogger de naam Karim Amer gebruikte, had met name scherpe kritiek geleverd op de islamitische Al-Azharuniversiteit die hij „de universiteit van het terrorisme” noemde en die hij ervan beschuldigde de vrijheid van gedachten te onderdrukken. Hij werd in maart vorig jaar van de Azhar verwijderd op beschuldiging van acties en artikelen „die de godsdienst belasteren”. De universiteit zette tegelijk de autoriteiten onder druk hem te vervolgen. (AP, Reuters)