Duitsland

Andreas Gursky De woestijn leeft. Scherpe bochten in het zwarte asfalt doorklieven het gele zand. De duinen strekken zich uit tot aan de horizon en verliezen zich in een hemelsblauw. Zo ziet een racecircuit in het Arabische Bahrein er uit bij fotograaf Andreas Gursky. De 52-jarige Duitser bewerkt zijn foto’s met computers tot betoverende taferelen. Die zijn even nauwkeurig uitgevoerd als het werk van oude meesters en bijna even duur. Vanuit vogelperspectief blaast Gursky motieven uit het moderne leven op tot cinemascoopformaat. De mensen op de foto’s zijn klein als mieren, ze dansen op popconcerten of formeren zich bij propagandafeesten in Noord-Korea. Voor het eerst is er een tentoonstelling helemaal aan Gursky’s werk gewijd.

T/m 13 mei in het Haus der Kunst, Prinzregenenstrasse 1, München. Ma-zo 10-20u, do 10-22u. Info: 0049-8921127113 en www.hausderkunst.de.

Hans Baldung Grien Ze zijn spiernaakt en een van hen poseert bevallig. Het schilderij De Twee heksen straalt erotiek uit. Daarmee doorbrak Hans Baldung Grien een taboe. Vrouwen, in de Duitse renaissancekunst, moesten kuis zijn. Maar bij Grien krijgt zelfs oermoeder Eva iets pikants. Baldung was ook een intellectuele schilder. Kritiek op het heksenwezen is bij hem te bespeuren en elegant wijst hij op het grote gevaar voor de liefde: syfilis. Een tentoonstelling in Frankfurt gaat diep op het heksenschilderij in. Het wordt geflankeerd door houtsneden en tekeningen.\

Hexenwahn und Sündenfall: van 24 feb t/m 13 mei in de Graphische Sammlung van het Städel Museum, Schaumainkai 63, Frankfurt/M. Wo-vr 14-17u, do 10-13u; info: 0049-69605098-0 en www.staedelmuseum.de.

En verderUlrike Maria Stuart, toneelstuk van Elfriede Jelinek over de terroriste Ulrike Meinhof, t/m 12 maart Thalia Theater, Hamburg: www.thalia-theater.de