Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Dubudibi

750 g zuurkool2 uien250 g gedroogde vijgen1 theelepel kummel/karwijzaadpeper

Dankzij een MRI-scan kan de dokter een meedogenloze diagnose stellen. Denk je dat je op gewicht bent omdat je verstandig gezonde dingen eet, je neus ophaalt voor junkfood, genoeg beweegt en dus ook geen overgewicht hebt, dan kun je alsnog te horen krijgen dat er veel te veel vet, onzichtbaar voor de buitenwereld, binnenin je lijf zit. Aldus een bericht in The Observer, de Engelse zondagskrant die er meteen bewijsmateriaal bij plaatste: röntgenfoto’s van een sportieve, 28-jarige man met normaal postuur. Deze Ben Schwartz bleek een Tofi, ‘thin on the outside, fat inside’ te zijn. In Nederland zouden wij hem een Dubudibi kunnen noemen: ‘dun van buiten, dik van binnen’.

Op de scan van Ben is te zien dat zijn vet zich niet onder de huid bevindt maar dat binnenin zijn lichaam bij zijn maag en ingewanden een ander soort vet is opgeslagen dat eigenlijk gevaarlijker is. Professor Jimmy Bell van het Medical Research Councel Centre van het Imperial College in Londen heeft wel zeven liter verstopt vet gevonden in super-Dubudibi’s, wier gewicht zelfs lager is dan toegestaan.

Vandaag een recept voor zuurkool met vijgen. 1 eetlepel gekookte zuurkool (55 gram) telt slechts 5 calorieën. 50 gram gekookte ui: 10 calorieën. 1 gedroogde vijg ( 50 gram): 40 calorieën. De gedroogde vijgen die in dit smakelijke vegetarische gerecht voor 4 personen worden gebruikt zijn dus de boosdoeners omdat zij flink wat calorieën opleveren. Maar ook een heerlijke smaak. Overigens zijn even in boter gebakken uien natuurlijk lekkerder dan gekookte uien. Spoel de zuurkool af en laat even uitlekken. Snijd de uien in ringen. Fruit eventueel de uiringen in een klontje boter. Halveer de vijgen. Schep ui, zuurkool, vijgen en kummel in een pan door elkaar. Bestrooi met versgemalen peper. Kook de zuurkool in een flinke bodem water of witte wijn (1 glas is 70 calorieën) ca. 20 minuten.

Schep voor een niet vegetarische variatie gebakken blokjes ontbijtspek (15 gram levert 60 calorieën) door de zuurkool of eet er gestoofd lamsvlees (75 gram puur vlees zonder zout is goed voor 260 calorieën) bij.

Anne Scheepmaker

Morgen: gevulde bleekselderij