Doe die maar voor dikke honden

Er zijn middelen die zakken voor de zware test die mensenmedicijnen moeten ondergaan en vervolgens degraderen tot huisdierenpil.

Er komt een nieuw medicijn tegen overgewicht op de Europese markt. Voor honden.

Dikke honden vormen een groeiend probleem in de westerse wereld. Farmaceutisch bedrijf Pfizer heeft er iets tegen. Vorige maand in de Verenigde Staten en vorige week in de EU hebben de medicijnenkeurende instanties een medicijn tegen overgewicht voor honden tot de markt toegelaten. Het is niet geschikt voor dikke katten, die kunnen er een leververvetting van krijgen.

Slentrol is de handelsnaam. Het middel werkt alleen in combinatie met een goede dieetverandering en voldoende lichaamsbeweging. Honden zijn dus net mensen, maar het verbazingwekkende is dat de bazen hun toevlucht nemen tot een medicijn. Honden kopen hun eten niet zelf. Het is de baas die de hond dik maakt. Volgens de cijfers is een op de vier Amerikaanse honden te zwaar en is een op de twintig zelfs obees.

De werkzaamheid van Slentrol is voor het eerst aangetoond in onderzoek bij zestien beagles die voortdurend een gevulde voerbak in hun hok hadden staan. Slentrol is vloeibaar en wordt op wat brokjes gedruppeld.

Het gewichtsmanagement van de hond – zoals omschreven in de inmiddels beschikbare Amerikaanse bijsluiter – is ook gedragstherapie voor de baas, om te voorkomen dat de hond gaat jojoën.

Slentrol remt de vetopname in de darmen en veroorzaakt waarschijnlijk ook een gevoel van verzadiging doordat cellen die de wand van de dunne darm bekleden gevuld raken met vet dat niet door de darm wordt opgenomen.

De actieve stof in Slentrol is dirlotapide. Dat is een MTP-remmer. MTP staat voor microsomal triglyceride transfer protein. In de darm remt dat eiwit de vorming en afgifte aan het bloed van de lipoproteïnen, de vet- en cholesteroltransporterende deeltjes. Het vet blijft dus in de darm en verdunt de ontlasting, wat leidt tot diarree.

Veel farmaceutische bedrijven hebben de afgelopen jaren een MTP-remmer in ontwikkeling gehad, maar of er voor mensen ooit nog iets uit komt, tegen te hoog cholesterol, tegen overgewicht of tegen diabetes, is de vraag.

De introductie als veterinair geneesmiddel is ongetwijfeld het einde van een droom voor de onderzoekers van producent Pfizer. Aan de wetenschappelijke literatuur rond dirlotapide is duidelijk te zien dat het lang in de race was als mensenmedicijn.

Mensen die het middel innemen, krijgen last van een opgezwollen buik, laten winden, hebben diarree, worden misselijk, geven over en hebben hoofdpijn. Diarree, overgeven, ‘geen trek’ en lusteloosheid zijn de zichtbare bijwerkingen bij dikke honden.

Winderigheid komt niet voor op het lijstje bijwerkingen, misschien omdat honden daar eigenlijk altijd last van hebben.

Wim Köhler