Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Directeur Weense Staatsopera legt zijn functie neer

WENEN, 22 FEBR. Ioan Holender, de directeur van de Weense Staatsopera, kondigde gisteren zijn vertrek aan in de zomer van 2010. Hij zei zijn contract niet helemaal uit te dienen omdat hij voor de korte resterende periode geen programmering op het vereiste niveau kan garanderen. De in Roemenië geboren Holender (71) was directeur van de Staatopera sinds 1992. Holender heeft voor zijn opvolging de voorkeur uitgesproken voor de Oostenrijkse dirigent Franz Welser-Möst. Die is tot half 2011 verbonden aan de opera van Zürich en tot half 2012 aan het Cleveland Symphony Orchestra.