Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Zorg

De gamende chirurg opereert veel beter

rotterdam. Chirurgen die computerspelletjes spelen zijn beter in laparoscopische operaties dan hun niet-gamende collega`s. Ze hebben een kwart minder tijd nodig voor een operatie en maken bijna 40 procent minder fouten, bij het werken met het operatietrainingsprogramma Top Gun. Laparoscopische operaties zijn knoopsgatingrepen waarbij het operatiegereedschap via dunne buizen door kleine gaatjes de buikholte in gaat. Er gaat ook een cameralensje naar binnen. De chirurg volgt op een scherm wat hij van binnen snijdt, knipt en plukt, verwijdert en hecht. Veelgamers heben een betere oog-handcoördinatie en kunnen beter via een tweedimensionaal scherm de weg vinden in een driedimensionale omgeving, aldus Archives of Surgery.