De Eddie Murphy-methode

Eddie Murphy is vaak afgeschreven als komiek.

Zoete wraak is zijn deel met de Oscarnominatie voor zijn rol als soulzanger James Early in Dreamgirls.

Anika Noni Rose, Beyonce Knowles en Jennifer Hudson als The Dreamettes.
Anika Noni Rose, Beyonce Knowles en Jennifer Hudson als The Dreamettes. James, David

Het lijkt of filmcritici graag doen aan Eddie Murphy’tje pesten. Ook al is hij een van de bekendste komieken van de afgelopen vier decennia, hij kreeg vaak een draai om de oren. Dieptepunt was de flop The Adventures of Pluto Nash, die zich afspeelt in 2087 – „pas dan zal Murphy deze film vergeven worden”, schreef een Amerikaanse criticus. Komiek David Spade van Saturday Night Live liet een foto van Murphy zien en zei tegen het publiek: „Kijk kinderen, een vallende ster... doe een wens!”

Eddie Murphy (New York, 1961) is vaak afgeschreven, zo vaak dat je je af kon vragen of hij er niet eens mee op zou moeten houden. En eerlijk is eerlijk: je moet inderdaad over een ijzeren discipline beschikken om sommige van zijn komedies uit te zitten. Je hoeft alleen maar ‘Dr. Dolittle’ te roepen om heel veel filmliefhebbers op de kast te krijgen. Maar zoals wel vaker bij Murphy het geval was, opnieuw is zijn wederopstanding een feit. Met Dreamgirls heeft hij nu zijn eerste Oscarnominatie en Golden Globe binnen.

In deze musical is hij te zien als de legendarische soulzanger James ‘Thunder’ Early, ‘the wildest man in show business’, een mix van James Brown, Marvin Gaye, Smokey Robinson en Jackie Wilson. Vriend en vijand zijn het erover eens dat deze rol behoort tot de hoogtepunten uit zijn wisselvallige carrière.

Kritiek en lof lijken hem niet te deren, stoïcijns rolt hij na Dreamgirls door naar de volgende groteske rol à la The Nutty Professor. In de komedie Norbit, te zien vanaf 15 maart, speelt hij weer een extreem dikke vrouw met alle bijbehorende grappen over vetrollen en waterverplaatsing, volledig volgens zijn handelsmerk in het afgelopen decennium.

Dit is de methode-Murphy in een notendop:

Breng zonder klagen 80 uur in de make-up-ruimte door.

Speel acht personages in één film, zodat er op de titelrol kan komen te staan: een film met Eddie Murphy, Eddie Murphy en Eddie Murphy.

Maak veel poep- en piesgrappen om de kleintjes in de zaal bij de les te houden.

Ga na een flop niet bij de pakken neerzitten, maar verdien goudgeld met de stem van een irritante ezel (in Shrek).

Praat zo snel dat het publiek niet weet of het net een goede of flauwe grap hoorde.