Controleur overheidsgeld Israël bedreigd

De Israëlische accountant-generaal, dr. Yaron Zelekha(37), is na scherpe kritiek op corrupte handelingen van politici, onder wie premier Olmert, en zakenleiders ernstig bedreigd. Hij wordt sinds kort bewaakt door een speciale eenheid van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet.

Zelekha is belast met de controle over de Israëlische overheidsfinanciën en openbare aanbestedingen en heeft onlangs op een symposium Israël „een van de meest corrupte landen van het Westen” genoemd.

In een interview dat morgen in het dagblad Ha’aretz verschijnt zegt hij dat het leven van hem en zijn familie niet zeker meer is en dat hij het mikpunt is van „een meedogenloze campagne, kwaadsprekerij en rechtstreekse bedreigingen”.

De accountant-generaal staat aan de wieg van het politieonderzoek naar de wijze waarop premier Olmert als minister van Financiën het Israëlische bankwezen heeft geprivatiseerd. Volgens Zelekha heeft Olmert in vijftien gevallen getracht banken, waaronder Bank Leumi, te verkopen aan bevriende zakenlieden tegen zachte prijzen. Olmert ontkent dat ten stelligste. Of de premier vervolgd zal worden – en dan zal moeten aftreden – moet worden bepaald door de procureur-generaal bij de Hoge Raad.

Zelekha denkt dat corruptie in de publieke sector en in het bijzonder in de regering en de belastingdienst „een grotere, existentiële bedreiging voor Israël vormt” dan een met kernwapens uitgerust Iran. In Ha’aretz zegt hij voorstellen te hebben opgesteld om bij het verkopen van overheidsaandelen in banken, bedrijven en de havens corruptie te bemoeilijken.

Volgens Zelekha beweegt premier Olmert achter de schermen „hemel en aarde” om de controlerende macht van de accountant-generaal in te perken. Een woordvoerder van de premier ontkende dat vanochtend. Hij zei dat Olmert een voorstander is van verbetering van het systeem van openbare aanbestedingen, nu een van de meest corruptiegevoelige sectoren.