Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Commissie wil meer veiligheid op de werkvloer

rotterdam, 22 febr. - De Europese Commissie wil het aantal ongelukken en ziektes opgelopen op het werk de komende vijf jaar met een kwart terugdringen. De hoge kosten als gevolg van problemen met de gezondheid en veiligheid op het werk tasten volgens het dagelijks bestuur van de EU de economische groei in de lidstaten aan. Volgens cijfers die de Commissie gisteren bekendmaakte, gaan elk jaar ongeveer 210 miljoen werkdagen verloren als gevolg van ongelukken op het werk en nog eens 340 miljoen dagen als gevolg van `beroepsziektes`. Elk jaar doen zich in de EU vier miljoen arbeidsongevallen voor. In de periode 2002-2004 nam het aantal dodelijke ongevallen in Europa af met 17 procent. Het aantal ongevallen dat tot een arbeidsverzuim van ten minste drie dagen leidde, liep terug met 20 procent.