Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

Cobra-schilder Pedersen overleden

KOPENHAGEN. De Deense schilder Carl-Henning Pedersen, een van de leden van de Cobra-beweging, is gisteren op 93-jarige leeftijd overleden in Kopenhagen. Hij was al geruime tijd ziek en kon vorige maand al niet aanwezig zijn toen veertig van zijn schilderijen werden geschonken aan het Nationale Museum van Denemarken. Pedersen stond bekend om zijn kleurrijke fantasieschilderijen, die vaak bevolkt werden door paarden en vogels. De Deense kunstenaar liet zich inspireren door onder meer Pablo Picasso, Georges Braque en Marc Chagall maar ook door Noord-Europese naïeve schilderkunst. Hij groeide al snel uit tot Denemarkens meest succesvolle naoorlogse schilders.