Blowen bij grens blijft mogelijk

De gemeente Venlo zal de twee coffeeshops vlakbij de Duitse grens niet sluiten, ondanks een uitspraak van de Raad van State. De Raad van State bepaalde gisteren dat de coffeeshops Oase en Roots, beide gelegen aan de Bevrijdingsweg, in strijd zijn met het bestemmingsplan van de gemeente.

Een woordvoerder van burgemeester Hubert Bruls zegt dat de gemeente het bestemmingsplan wil wijzigen. „Sluiting van de coffeeshops is niet aan de orde. Dat is strijdig met ons beleid om de overlast in de binnenstad te beperken.”

Het is niet de eerste keer dat Venlo op de vingers wordt getikt vanwege Oase en Roots, die door Duitsers samen McDope worden genoemd. Anderhalf jaar geleden bepaalde de rechtbank in Roermond, na klachten van omwonenden, dat beide coffeeshops illegaal waren omdat het bestemmingsplan alleen een restaurant toestaat. In de ruimte van de coffeeshops was vroeger een eetgelegenheid gevestigd. Venlo ging tegen de uitspraak van de rechter in hoger beroep bij de Raad van State.

Ruim twee jaar geleden openden Oase en Roots hun deuren op nauwelijks vijfhonderd meter van de Duitse grens. Toenmalig minister Donner (Justitie, CDA) maakte zich daarover boos, evenals de Duitse autoriteiten. Zij wilden de kat (Duitse jongeren) niet op het spek binden. Eind vorig jaar besloten Oase en Roots geen klanten meer binnen te laten die te voet arriveren. Met die maatregel hoopten ze de stroom Duitse drugstoeristen in te dammen, die per trein naar het station van Kaldenkirchen reizen en vervolgens te voet de grens oversteken om in de coffeeshops wiet en hasj te kopen.