België

Verboden Rijk Vijf eeuwen schilderkunst uit China en de Zuidelijke Nederlanden ontmoeten elkaar in 140 kunstwerken in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten op de expositie Het verboden rijk. Onderwerp is de visie op (schilder)kunst en het wereldbeeld dat uit de werken spreekt. Hoe werd en wordt er in beide culturen tussen de 15de eeuw en ca. 1930 omgegaan met perspectief, schaduw, portretten, het menselijk lichaam, het landschap. De keuze voor Vlaanderen werd gemaakt door schilder Luc Tuymans, de Chinese werken op papier en zijde uit de Ming- en Qing-dynastieën komen uit het Palace Museum in Beijings Verboden Stad. De Chinese tekeningen (op rollen) staan of liggen in vitrines tegenover werk van Van Eyck en Petrus Christus, Bruegel, Jordaens, Rubens tot van Gustave van de Woestijne, Ensor, Magritte, Spilliaert en Consant Meunier.

Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstr 23, Brussel, t/m 6 mei, di t/m zo 10-18u. Inl 0032 25078200 en www.bozar.be

Affiches: ART? Het Centre de la Gravure et de l’Image Imprimée in La Louvière stelt affiches tentoon die tussen 1997 en 2006 op verzoek van drukker-uitgever Alain Buyse werden ontworpen. De opdracht was een werk te vervaardigen dat antwoord geeft op de vraag: wat is kunst? Zeer diverse kunstenaars als Glen Baxter, Michel Butor, Peter Downsbrough en Daniel Nadaud gingen in de afgelopen tien jaar aan de slag. Het resultaat, in ruim 100 affiches op verschillende soorten papier, is indrukwekkend: soms diep doordacht en zwaar serieus, vaak geestig en meestal ook gewoon mooi.

Affiches: ART?, Centre de la Gravure et de l’Image Imprimée, Rue des Amours 10, La Louvière, t/m 15 april, di t/m zo 11-17u. Inl 0032 66278727 en www.centredelagravure.be

En verder José Muñoz, Luces y sombra, t/m 15 april, Tweebronnen, Leuven 0032 497649452.