Australië stuurt weer extra troepen naar Afghanistan

De Australische regering zal 450 tot 500 extra militairen naar Afghanistan sturen in de strijd tegen de Talibaan. Dat heeft minister van Defensie Brendan Nelson vanochtend gezegd. Volgens de Australische media wordt het Australische troepental in Afghanistan verdubbeld tot rond de duizend man.

„We maken ons grote zorgen over de activiteiten van Al-Qaeda en de Talibaan”, zei minister Nelson vandaag op televisie. „Ik heb besloten een kleine onderzoeksmissie naar Afghanistan te sturen om de zaak nader te bekijken.”

De ongeveer vijfhonderd Australische militairen die al in het zuiden van Afghanistan opereren, werken nauw samen met de Nederlandse troepen in de provincie Uruzgan. Vorig jaar september trok Australië speciale commando-eenheden terug uit Afghanistan. Maar ook toen werd al rekening gehouden met terugkeer. Volgens The Australian zullen nu opnieuw ongeveer 250 commando’s worden gestuurd, naast extra helikopters en hun bemanningen.

De NAVO oefent druk uit op de lidstaten de strijd in het zuiden van Afghanistan op te voeren. Men is bezorgd over een komend ‘lenteoffensief’ van de Talibaan en strijders van Al-Qaeda. De NAVO voert het opperbevel over ISAF, de internationale vredesmacht in Afghanistan. Die troepenmacht omvat thans ongeveer 35.500 man, van wie eenderde in het onrustige zuiden zijn gelegerd. Nederland heeft 1.950 man in Afghanistan.

Australië behoort niet tot de NAVO, maar is wel een trouw bondgenoot van de VS. Recentelijk dreigde Canada – met 2.600 soldaten in de zuidelijke provincie Kandahar – zich na 2009 terug te trekken indien de andere NAVO-landen zich niet bereid tonen tot grotere inspanningen. Volgens Canada zijn er momenteel misschien wel voldoende troepen in Kandahar om de Talibaan „af te leiden” maar niet genoeg om de bevolking ook echt duurzame veiligheid te bieden en om met succes aan wederopbouw te beginnen.

Gisteren kwam secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer van de NAVO aan in de Afghaanse hoofdstad Kabul voor een driedaags bezoek. De Hoop Scheffer wil onder andere overleg voeren met de commandanten van de verschillende NAVO-eenheden over het verloop van de strijd tegen de Talibaan en over de voortuitgang op het gebied van wederopbouw. Vandaag spreekt hij de Afghaanse president Hamid Karzai. Karzai heeft in het verleden vaak scherpe kritiek geuit op Pakistan omdat het onderkomen zou bieden aan guerrillastrijders. Maar vanochtend prees hij de Pakistaanse inspanningen om de strijders van de Talibaan en Al-Qaeda bij de grens tegen te houden. (AFP, Reuters, AP)