7 redenen om uit te gaan

1 Uit eten met IENS

Visch

Rotterdam, Antoine Platekade 1011Telefoon (010) 484 80 08Keuken open 12.00-15.00, 18.00-22.00 uurMediterraan, gemiddelde prijs 3-gangen à la carte 43,00 euroNieuwkomer

Onder de Montevideotoren naast Hotel New York ontstaat zo langzamerhand een heel nieuw horecagebied. Dit nieuwe visrestaurant is een van de laatste restaurants die hier zijn gestart. De koks koken mediterraanse gerechten met een vleugje Azië. De keuken is creatief en werkt met de beste verse vis van die dag. Prachtig opgemaakt op mooie borden, je proeft de versheid! Helemaal top!

uitstekend | Heerlijk gegeten, zeer vriendelijke bediening. Modern lounge interieur met gezellige atmosfeer. Zeer goede prijs voor topkwaliteit gerechten geserveerd met professioneel artistiek presentatie. Een grote aanwinst voor Rotterdam! (31-12-2006 J. B. te Delft)

uitstekend | Op een sombere, regenachtige middag Visch gekozen voor de lunch. Een uitstekende keuze bleek. De amuse, bitterbal met paling, beloofde al veel. Het hoofdgerecht, victoriabaars met kreeft, was al even heerlijk. (28-12-2006 A. L. te Rotterdam)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 FEEST

Andy Warhol Club Launch Party

Amsterdam: Stedelijk Museum CS, Post CS-gebouw. Film: 18.30-22.00u. Feest: 22.30-03.00u. Kaarten aan deur & www.andywarholclub.nl

Vooruitlopend op de grote tentoonstelling Andy Warhol. Other Voices, Other Rooms (12 oktober-17 februari 2008) richt het Stedelijk Museum de Andy Warhol Club op. Vanavond wordt de club gelanceerd met een Launch Party in Warholiaanse stijl. Met dj’s Joost Van Bellen en Spencer Product, visuals door 00Kaap, een live optreden van zZz en de vertoning van Warhols film The Chelsea Girls (1966). Als je een kaartje voor het feest koopt (9 euro) wordt je automatisch lid van de Andy Warhol Club.

3 THEATER

Stoepid Moevie

Den Haag: Koninklijke Schouwburg - Paradijs. Tijd: 20.15u. Entree: 10/13 euro. Inl: www.schijnbedreigt.nl

Stoepid Moevie van Schijn BedrEIgt is een project waarin theater en 8-mm film worden ingezet om een ode aan de stomme film te brengen. Door middel van trucs, flashbacks en rauwe montage wordt in deze beeldende, sprakeloze voorstelling ingezoomd op de mens en zijn passie voor het celluloid. Drie tekstloze karakters staan op een filmset. De held wordt geacht de schone maagd te bevrijden, de schurk wordt geacht het loodje te leggen en de maagd slaat een fles op welk hoofd dan ook kapot en krijst in stilte verder.

4 SCHRIJVER

Burcht Literair: Kader Abdolah

Leiden: Tuinzaal van Sociëteit de Burcht. Tijd: 20.15u. Kaarten (5/7 euro) bij Boekhandel Kooyker en aan de kassa. Inl: 071-5142389.

Vanavond vertelt de Iraans-Nederlandse auteur Kader Abdolah over zijn roman Het huis van de moskee. Het boek gaat over een tapijthandelaar in het Iran van de ayatollahs. Sinds achthonderd jaar bekleedt de familie van Aga Djan een centrale positie in de stad. De imam komt uit hun familie. Als Khomeini in Parijs de radicale omwenteling van 1979 voorbereidt, komt het vreedzame leven van Aga Djan onder druk te staan.

5 DANS

Heartland (Scapino Ballet)

Capelle a/d IJssel: Isala Theater. Tijd: 20.15u. Res/inl: 010-4586400 & www.scapinoballet.nl

Drie dansstijlen in drie balletten door de drie vaste choreografen van Scapino Ballet Rotterdam. In Goecke’s ballet Beautiful Freak dansen twaalf mannen met blote torso’s. Voor Die Suche Nach Dem Kleid van Reischl wordt het toneel letterlijk ingepakt. ‘Heartland’ sluit af met De bruiden, gezet op Strawinsky’s Les Noces. Bij Wubbe geen gearrangeerde Russische bruiloft maar negen zelfbewuste en strijdlustige vrouwen.

6 FILM

Manuale d’amore

In: Amsterdam, De Uitkijk om 19.00u en Nijmegen, LUX om 17.00u.

De Manuale d’amore, het handboek van de liefde uit de titel, is een gesproken zelfhulpboek met vier hoofdstukken – de verliefdheid, de crisis, het verraad en de verlatenheid – die corresponderen met de vier episodes van de film. De vier fases krijgen van regisseur Veronesi elk een eigen toon. De liefde van werkloze Tomasso, die in het eerste deel een lift geeft aan Giulia en haar daarna om haar telefoonnummer vraagt, is het eenvoudigst en daarom het meest innemend. Regie: Giovanni Veronesi, Italië, 2005, 116 minuten. Met: Jasmine Trinca, Silvio Muccino, Sergio Rubini.

7 WERELDMUZIEK

Bau & Dudu Araújo

Utrecht: RASA. Tijd: 20.30u. Entree: 10,80/18 euro. Inl: www.rasa.nl

Dudu Araújo en Rufino Almeida, beter bekend als Bau, komen beiden uit Sao Vicente, een eiland in het noordwesten van Kaapverdië en geboorteplaats van artiesten als Cesaria Evora, Bana en Tito Paris. Araújo’s krachtige bariton leent zich goed voor de morna, de Kaapverdiaanse tegenhanger van de Portugese fado, en voor de meer Afrikaans klinkende coladeira. Mede-eilander Bau is een meester op de cavaquinho, een kleine viersnarige gitaar die verwant is aan de ukelele.