7 redenen om thuis te blijven

Castro en Chroesjtsjov blijven buiten beeld, waardoor het lijkt alsof de Amerikanen geen flauw benul hadden
Castro en Chroesjtsjov blijven buiten beeld, waardoor het lijkt alsof de Amerikanen geen flauw benul hadden

1 Film

Thirteen Days

Veronica, 21.30-0.05u., Roger Donaldson, 2000, VS

De dertien dagen uit de titel verwijzen naar de dagen tussen 16 en 28 oktober 1962, oftewel: de Cuba-crisis. De titel verwijst eveneens naar het gelijknamige boek van Robert F. Kennedy, dat postuum werd uitgegeven. Bobby beschrijft hierin hoe zijn broer John F. Kennedy leiding gaf aan de chiefs of staff en bewust niet het achterste van zijn tong liet zien, wetend dat ze hem kritiekloos zouden napraten in plaats van kritiek te leveren. Hoewel de afloop van die 13 dagen bekend is, passen de makers van de film een vernuftige truc toe om de spanning erin te houden. Door exclusief voor een Amerikaans perspectief te kiezen – Castro en Chroesjtsjov blijven buiten beeld – ontstaat de indruk dat de Amerikanen eigenlijk geen idee hadden wat er in het Kremlin of San Cristobal aan de hand was. De loop der dingen was overgeleverd aan schimmig toeval, en dat werkt natuurlijk wel. Fantasieloze verwijzingen à la Oliver-Stone, als grofkorrelige zwart-witfragmenten, de behoefte aan historisch gewichtheffen en een overdosis sentimentaliteit halen vervolgens de angel uit deze film. (AW)

2 Actualiteiten

NOS Presentatie van het nieuwe kabinet

Ned. 2, 20.25-22.00u.

Alle ministers van het vierde kabinet-Balkenende zijn bekend. De grootste verrassingen zijn PvdA’er Ronald Plasterk als minister van Onderwijs en CDA-ideoloog Ab Klink als minister van Volksgezondheid. De kersverse bewindslieden zijn bijeen voor een (informele) kennismakingsbijeen. Ferry Mingelen en Paul Witteman spreken met de bewindslieden over hun beleidsterreinen en plannen.

3 Voetbal

Uefa Cup: AZ – Fenerbahce

Ned. 3, 18.40-20.40u

Rechtstreeks verslag van de UEFA Cup-wedstrijd AZ-Fenerbahce, met een voorbeschouwing. De wedstrijd is een return, de eerste ontmoeting eindigde in 3-3. De winnaar dringt door tot de achtste finale van het toernooi.

Later op de avond speelt Ajax thuis tegen Werder Bremen. Ook deze wedstrijd wordt live uitgezonden. Ajax lijkt kansloos na een 3-0 nederlaag in de eerste ontmoeting.

4 Documentaire

Operatie Barbarossa

Ketnet/Canvas, 23.00-23.45u.

Hitlers oorlog tegen de Sovjet-Unie veroorzaakte de dood van bijna dertien miljoen burgers. Het was van een ongekende wreedheid, aan beide zijden van het front. In de bezette gebieden waren partizanengroepen actief die deels parasiteerden op de gewone burgerbevolking. Wie verdacht werd van collaboratie werd door de partizanen genadeloos afgestraft. Afpersing, verkrachting en moord waren alledaagse hulpmiddelen.

5 Rondkijken

Kerkhof Le Cimetière du Père-Lachaise

www.pere-lachaise.com

Serene rust, gefilterd licht. Stadse geluiden die uit de verte doordringen, maar geen kans zien deuken in de stilte te slaan. De lange rijen stenen bedden van jan en alleman, de onmetelijke triestheid van de kleine grafjes, de protserige praalzucht van de rijke familiegraven… Begraafplaatsen oefenen een grote aantrekkingskracht uit, dat mag duidelijk zijn. Le Cimetière du Père-Lachaise in Parijs spant de kroon, want die voegt daar nog een trits beroemde namen aan toe. Jim Morrison uiteraard, maar ook Marcel Proust. Édith Piaf ligt er schuin tegenover Amedeo Modigliani. Op de website kun je elk laantje inlopen en alle beroemde doden bezoeken. Close-ups van hun graven geven zicht op hun laatste rustplaats en de souvenirs die fans achterlieten. Bijna net zo fascinerend als Forever, de film van Heddy Honigmann over deze begraafplaats. (CJ)

6 Beschermen

iPodhoesjes van vinyl

www.45ipodcases.com, ongeveer 40 euro

Digitale muziekfans met een nostalgische tik opgelet. Je kunt nu je iPod versieren met een hoesje van een gevouwen 45-toeren plaat. Van alle soorten jasjes die de iPod kan beschermen, is deze creatieve variant van Contexture Design uit Canada een opvallende. Twee generaties muziekgeschiedenis ontmoeten elkaar in één oogopslag. Wie weet het nog? De pick-up laten draaien op de juiste toeren, naald voorzichtig in de groef van de plaat laten zakken, zonder te stampen naar de bank lopen en luisteren maar. Waarom de 45-toerensingle? Omdat het gat van dit vinyl dezelfde grootte heeft als het bedieningswiel van iPod. Alsof het ervoor gemaakt is. Keuze uit zo’n vijftig verschillende singles, waaronder: Stuck on you van Lionel Richie, Y.M.C.A. van de Village People, Don’t stand so close to me van The Police en niet te vergeten Touch me van Samantha Fox. (JvG)

7 Voorbereiden

Oscaruitreiking

http://oscar.com

Al weken kijken filmliefhebbers ernaar uit: de 79e Oscaruitreiking, aanstaande zondag. Op de officiële website van de Academy Awards kun je tot op de seconde aftellen wanneer het Hollywoodspektakel losbarst. Tot die tijd geeft een dagelijkse nieuwscast je alle ins en outs. Op de website staat alles over de genomineerden, de geschiedenis (zo er zijn al 2.622 oscars uitgereikt) en uiteraard veel over de onbetaalbare prinsessenjurken van actrices. Welke jurk droeg Elizabeth Taylor of Angelina Jolie in welk jaar? Wat doen stylisten zodat de sterren als goden op de rode loper verschijnen? Je kunt ook een voorspelling doen van de winnaars en daarmee een ticket winnen naar de volgende Oscaruitreiking. Verder geeft de site tips om een oscarfeestje te organiseren, inclusief passende muziek en decoraties. Helaas kun je alleen nachtbrakers uitnodigen, want de show begint bij ons om 02.00 uur. (IdV)

Met bijdragen van Jessica van Geel, Carola Janssen, Irene de Vette en André Waardenburg