Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

43 doden bij gevechten O-Congo

Kinshasa, 22 febr. In de onrustige Congolese regio Noord-Kivu zijn de afgelopen week ten minste 43 mensen omgekomen bij gevechten tussen het regeringsleger en Rwandese milities. Volgens de VN-vredesmissie MONUC laaiden de gevechten op nadat het regeringsleger het bataljon Bravo inzette, dat onder meer bestaat uit gereïntegreerde milities uit de oorlog van 1998-2003. Dit bataljon ontmoette op zijn patrouille strijders van de Rwandese Hutu-rebellenbeweging FDLR en milities van de Congolese Mai Mai-beweging. Beide groepen verzetten zich tegen de inzet van Bravo. Onder de slachtoffers zijn ten minste 38 Rwandese strijders en vijf Congolese soldaten. Volgens hulporganisaties zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen.