12.08 East of Bucharest

12.08 East of Bucharest Was er ten oosten van Boekarest revolutie op 22 december 1989? Die vraag stelt een vermoeide televisie-journalist zichzelf zestien jaar later. Daarvoor is het tijdstip uit de Engelse titel de lakmoesproef. Om 12.08 uur precies verliet op die datum de Roemeense dictator Ceaucescu per helikopter zijn presidentieel paleis. Wie vóór dat tijdstip op straat juichte, was een revolutionair. Wie daarna de straat opging was een feestvierder. 12.08 East of Bucharest van de jonge Roemeen Corneliu Porumboiu laat op een onnavolgbaar droogkomische manier twee ooggetuigen aan het woord. In de eerste helft van de film hebben we al gezien dat dit niet de meest onbesproken burgers van de droevige provinciestad Vaslui zijn. De een is een eenzame oude man (mijnheer Piscosi) die zich verheugt op zijn jaarlijkse rol als kerstman. De ander is een verbitterde en aan de drank geraakte leraar geschiedenis. De tv-journalist nodigt hen uit in zijn talkshow. Tijdens de uitzending kunnen kijkers bellen met opmerkingen en vragen. Dat doen ze ook, en hoe. In de laatste helft van de film bevinden wij ons alleen nog maar in de televisiestudio en kijken we naar de opnames van de talkshow. Zo zien we de twee gefileerd worden op een manier die zowel de lachlust als mededogen wekt. En passant worden grote vraagstukken als corruptie, verwerking van historische trauma’s en een diepgeworteld racisme in Roemenië behandeld. 12.08 East of Bucharest. (A Fost sau n-a fost?). Regie: Corneliu Porumboiu. Met: Ion Sapdaru, Teo Corban, Mircea Andreescu. In: 6 bioscopen. Mijnheer Piscoci zoekt kerstkleding uit scene uit de film 12:08 East of Bucharest Oorspronkelijke titel: A fost sau n-a fost? FOTO: Filmmuseum
12.08 East of Bucharest Was er ten oosten van Boekarest revolutie op 22 december 1989? Die vraag stelt een vermoeide televisie-journalist zichzelf zestien jaar later. Daarvoor is het tijdstip uit de Engelse titel de lakmoesproef. Om 12.08 uur precies verliet op die datum de Roemeense dictator Ceaucescu per helikopter zijn presidentieel paleis. Wie vóór dat tijdstip op straat juichte, was een revolutionair. Wie daarna de straat opging was een feestvierder. 12.08 East of Bucharest van de jonge Roemeen Corneliu Porumboiu laat op een onnavolgbaar droogkomische manier twee ooggetuigen aan het woord. In de eerste helft van de film hebben we al gezien dat dit niet de meest onbesproken burgers van de droevige provinciestad Vaslui zijn. De een is een eenzame oude man (mijnheer Piscosi) die zich verheugt op zijn jaarlijkse rol als kerstman. De ander is een verbitterde en aan de drank geraakte leraar geschiedenis. De tv-journalist nodigt hen uit in zijn talkshow. Tijdens de uitzending kunnen kijkers bellen met opmerkingen en vragen. Dat doen ze ook, en hoe. In de laatste helft van de film bevinden wij ons alleen nog maar in de televisiestudio en kijken we naar de opnames van de talkshow. Zo zien we de twee gefileerd worden op een manier die zowel de lachlust als mededogen wekt. En passant worden grote vraagstukken als corruptie, verwerking van historische trauma’s en een diepgeworteld racisme in Roemenië behandeld. 12.08 East of Bucharest. (A Fost sau n-a fost?). Regie: Corneliu Porumboiu. Met: Ion Sapdaru, Teo Corban, Mircea Andreescu. In: 6 bioscopen. Mijnheer Piscoci zoekt kerstkleding uit scene uit de film 12:08 East of Bucharest Oorspronkelijke titel: A fost sau n-a fost? FOTO: Filmmuseum Filmmuseum

Was er ten oosten van Boekarest revolutie op 22 december 1989? Die vraag stelt een vermoeide televisie-journalist zichzelf zestien jaar later. Daarvoor is het tijdstip uit de Engelse titel de lakmoesproef. Om 12.08 uur precies verliet op die datum de Roemeense dictator Ceaucescu per helikopter zijn presidentieel paleis. Wie vóór dat tijdstip op straat juichte, was een revolutionair. Wie daarna de straat opging was een feestvierder. 12.08 East of Bucharest van de jonge Roemeen Corneliu Porumboiu laat op een onnavolgbaar droogkomische manier twee ooggetuigen aan het woord. In de eerste helft van de film hebben we al gezien dat dit niet de meest onbesproken burgers van de droevige provinciestad Vaslui zijn. De een is een eenzame oude man (mijnheer Piscosi) die zich verheugt op zijn jaarlijkse rol als kerstman. De ander is een verbitterde en aan de drank geraakte leraar geschiedenis. De tv-journalist nodigt hen uit in zijn talkshow. Tijdens de uitzending kunnen kijkers bellen met opmerkingen en vragen. Dat doen ze ook, en hoe. In de laatste helft van de film bevinden wij ons alleen nog maar in de televisiestudio en kijken we naar de opnames van de talkshow. Zo zien we de twee gefileerd worden op een manier die zowel de lachlust als mededogen wekt. En passant worden grote vraagstukken als corruptie, verwerking van historische trauma’s en een diepgeworteld racisme in Roemenië behandeld.

12.08 East of Bucharest. (A Fost sau n-a fost?). Regie: Corneliu Porumboiu. Met: Ion Sapdaru, Teo Corban, Mircea Andreescu. In: 6 bioscopen.