Valpartij in Tour of California

Valpartij in Tour of California Santa Rosa. De Amerikaanse toeschouwers kregen bij de eerste etappe van de Tour of California volop spektakel te zien. Vlak voor de finish in de straten van Santa Rosa vond een massale valpartij plaats, waardoor Levi Leipheimer, inwoner van deze Californische stad, zijn eerste plaats in het algemeen klassement leek te verliezen. De jury besloot echter de laatste kilometer te neutraliseren, waardoor alle renners in dezelfde tijd finishten. Daardoor behield de winnaar van de proloog van zondag de gele leiderstrui. Ironisch genoeg was de Australische wielrenner Graeme Brown, in dienst van de Raboploeg, de winnaar van de etappe. Juist Brown heeft op het vlak van valpartijen een slechte naam in het peloton. Onlangs veroorzaakte hij tijdens de Ronde van Qatar nog een valpartij waardoor Tom Steels zijn sleutelbeen brak. Deze Belg diende vervolgens over Browns gedrag een officieel protest in bij de internationale wielerunie UCI. In de Tour of California, die dit jaar voor de tweede maal wordt verreden, was David Zabriskie het grootste slachtoffer van de valpartij. De Amerikaan, in 2006 tweede in het algemeen klassement, werd door blessures aan pols en hoofd gedwongen op te geven. De Tour of California is een sterk bezette race met veel Amerikaanse en Europese topcoureurs. Vorig jaar trok de achtdaagse wedstrijd ruim een miljoen toeschouwers. Foto Wessel van Keuk/Cor Vos Santa Rosa - USA - - wielrennen - cycling - radsport - Ronde van Californie - Tour de California - 1e etappe Sausolito - Santa Rosa - val in de laatste ronde met Nicolas Gates (Lotto Predictor) als ergste slachtoffer - foto Wessel van Keuk/Jay Lee Clawson/Cor Vos ©2007 Keuk Wessel van;Vos, Cor

De Amerikaanse toeschouwers kregen bij de eerste etappe van de Tour of California volop spektakel te zien. Vlak voor de finish in de straten van Santa Rosa vond een massale valpartij plaats, waardoor Levi Leipheimer, inwoner van deze Californische stad, zijn eerste plaats in het algemeen klassement leek te verliezen. De jury besloot echter de laatste kilometer te neutraliseren, waardoor alle renners in dezelfde tijd finishten. Daardoor behield de winnaar van de proloog van zondag de gele leiderstrui.

Ironisch genoeg was de Australische wielrenner Graeme Brown, in dienst van de Raboploeg, de winnaar van de etappe. Juist Brown heeft op het vlak van valpartijen een slechte naam in het peloton. Onlangs veroorzaakte hij tijdens de Ronde van Qatar nog een valpartij waardoor Tom Steels zijn sleutelbeen brak. Deze Belg diende vervolgens over Browns gedrag een officieel protest in bij de internationale wielerunie UCI.

In de Tour of California, die dit jaar voor de tweede maal wordt verreden, was David Zabriskie het grootste slachtoffer van de valpartij. De Amerikaan, in 2006 tweede in het algemeen klassement, werd door blessures aan pols en hoofd gedwongen op te geven.

De Tour of California is een sterk bezette race met veel Amerikaanse en Europese topcoureurs. Vorig jaar trok de achtdaagse wedstrijd ruim een miljoen toeschouwers.