Tempelfeesten

In Peking is het vanwege het ‘lentefestival’ stil op straat. Een groot aantal winkels en restaurants is gesloten en veel mensen zijn op vakantie, de boerenmigranten zijn naar hun familie in de provincie; de permanente files zijn eindelijk opgelost. Volgens de Chinese maankalender leven we in het jaar 4704; het jaar van de Hond is

_pig.jpg

In Peking is het vanwege het ‘lentefestival’ stil op straat. Een groot aantal winkels en restaurants is gesloten en veel mensen zijn op vakantie, de boerenmigranten zijn naar hun familie in de provincie; de permanente files zijn eindelijk opgelost.
Volgens de Chinese maankalender leven we in het jaar 4704; het jaar van de Hond is voorbij en we leven nu in  het jaar van het Varken.
Voor ons begon het festival vorige week al toen op de internationale school van mijn zoon  een tempelfeest werd georganiseerd.
Alle kinderen waren gekleed in traditionele Chinese kostuums en elke klas verzorgde een optreden begeleid door Chinese muzikanten.
In de gymzaal haalden oude Chinese mannen acrobatische toeren uit, werden drakendansen uitgevoerd en jiaozi (deegballetjes met vlees) gegeten.  Tempelfeesten werden duizenden jaren geleden al gehouden om de voorouders te eren tijdens de viering van het nieuwe maanjaar.
Deze tempelfeesten winnen elk jaar  aan populariteit. Ze worden tegenwoordig niet meer alleen in tempels georganiseerd  maar ook in parken en andere plekken, zolas de school van mijn zoontje, waar mensen samen  komen om naar voorstellingen te kijken, kleine hapjes te eten en  prullaria te kopen.
In alle parken van Peking worden deze week dergelijke fancy fairs gehouden om het nieuwe jaar te vieren; je kunt ze een beetje vergelijken met een Hollandse kermis of een Indonesische Pasar Malam.
Overal zie je grote en kleine afbeeldingen van varkens en  bomen waarin mandarijntjes en  rode enveloppen hangen waar je een wens op kan schrijven. Op meterslange wanden van spaanplaat hangen duizenden  foto’s waaronder persoonlijke nieuwjaarwensen staan geschreven.Door luidsprekers dreunt oorverdovende Chinese muziek.
Chinezen  zijn het hele jaar zuinig maar tijdens het lentefestival trekken ze ongelimiteerd hun portemonnee. Goed gekapt en  gestoken in  nieuwe kleren geniet iedereen van het grootste feest van het jaar dat  begint  op oudejaarsavond, twee weken  duurt en eindigt met  het lantaarnfestival.
Chinezen zijn al weken bezig met de voorbereidingen. Keukens worden geschrobd, alle woonvertrekken ondergaan een lenteschoonmaak, voorraden worden ingeslagen, nieuwe kleren en kado’s gekocht.
Heel Peking is versierd met rode lampionnen en aan
elke gevel in de stad hangen rode lentecoupletten. Dat zijn rode verticale stroken papier waarop met gouden karakters nieuwjaarswensen staan geschreven. Aan de deuren van de huizen hangen bundels lege omhulsels van rotjes om het grote monster (Nian), dat volgens de legende in een hap honderden mensen kon verzwelgen, weg te jagen.

    • Bettine Vriesekoop