Televisie Film van de Dag

Jim Carrey in Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind. De extraverte Clementine (Kate Winslet) en de introverte Joel (Jim Carrey) ontmoeten elkaar op een koud en leeg station. Ze worden verliefd. Zomaar. Maar Clementine en Joel hebben hun liefde al achter de rug, en toen ze op elkaar uitgekeken raakten, hebben ze elkaar uit hun geheugens laten wissen door het bedrijf Lacuna Inc. De gevolgen die dat heeft en de pogingen die Joel doet om die gevolgen terug te draaien hebben scenarioschrijver Charlie Kaufman en regisseur Michel Gondry verwerkt in deze buitelende film. Het is zeer duidelijk dat hij haar niet kan vergeten. De camera vliegt in en uit Joels brein en van heden naar verleden, af en toe op de hielen gezeten door de geheugenwissers van Lacuna Inc., zodat middenin een scène mensen en voorwerpen zomaar uit beeld verdwijnen. De film is visueel rijk, knap geconstrueerd en uiteindelijk erg ontroerend.

(Michel Gondry, 2004, VS), België 2 (Canvas), 20.50-22.35u.