‘Talent op de baan leuker dan Federer’

Toptennisser Lleyton Hewitt zei gisteren ook af voor ‘Rotterdam’. Directeur Richrd Krajicek toonde zich teleurgesteld. Maar sommige toeschouwers denken daar anders over.

Danielle Pinedo

Rotterdam, 21 febr. - Tien vrouwen van rond de zestig. Tien tennismaatjes. Ze waren gisteren vanuit de Zaanstreek naar Rotterdam gereden om hun voorbeelden „in het wild” te zien spelen. Maar wie denkt dat ze op de mondiale toppers afkwamen bij de 34ste editie van het Rotterdamse tennistoernooi, heeft het mis.

„Geef mij maar de nieuwkomers”, zegt Irene Postma (62), terwijl ze met een half oog de partij tussen Mikhail Youzhny en Tomas Berdych volgt. De amateurtennisster kijkt liever naar een wedstrijd van „supertalent” Robin Haase dan van een toptienspeler. „Neem Rafael Nadal”, zegt de vrouw uit Assendelft. „Die jongen heb ik vorig jaar op Roland Garros zien spelen en ik vond het een verschrikkelijke kwast. „Zijn dit-ben-ik-houding stuit mij zéér tegen de borst.”

Postma is niet de enige bezoeker van het Rotterdamse tennistoernooi die laconiek reageert op de late afzegging van Lleyton Hewitt gistermiddag. „Het heeft zo z’n voordelen”, vindt Rotterdammer Remco van Bennekom (37), die het toernooi in de havenstad voor het eerst op zijn twaalfde bezocht. „Jonge tennissers als Thiemo de Bakker en Robin Haase zouden zonder die vele afzeggingen nooit de kans hebben gekregen om hier hun kunnen te etaleren. En zeg nou eerlijk: het is toch veel aantrekker om naar een wedstrijd tussen twee gelijken te kijken dan naar een Roger Federer die zijn tegenstander binnen een uur van de baan ramt?”

Hewitt is de tiende speler die zich wegens fysieke ongemakken bij toernooidirecteur Richard Krajicek heeft afgemeld. De Australiër maakte gisteren bekend dat hij nog te veel last ondervindt van de hamstringblessure die hij vorige week bij het hardcourttoernooi in Marseille opliep. „Ik ben buitengewoon teleurgesteld”, verkondigde de voormalige nummer één van de wereld die er zichtbaar moeite mee had om my friend Richard teleur te stellen. „Ik heb er alles aan gedaan om nu al in actie te komen en word drie keer per dag behandeld. Maar het is te gevaarlijk om in dit stadium de baan op te gaan.” Hewitt voegde eraan toe dat hij volgend jaar alsnog hoopt te spelen in Rotterdam. „Die toezegging doe ik officieel.”

Door de aftocht van Hewitt krijgt Dennis van Scheppingen alsnog een ticket voor ‘Rotterdam’. De laatste van vier ‘lucky losers’ uit het kwalificatietoernooi komt vanmiddag in actie tegen de Fransman Gael Monfils, die vorig jaar nog de halve finale van het masterstoernooi in Rome bereikte en vorige maand voor een stunt zorgde door in de tweede ronde van de Australian Open de verliezend finalist van 2006, Marcos Baghdatis, naar huis te sturen.

Met de toevoeging van Van Scheppingen aan het deelnemersveld komt het aantal Nederlanders in het enkelspel op vier. Robin Haase won met Igor Sijsling de tweede ronde in het dubbelspel van de Tsjechisch/Servische combinatie Jan Hernych en Janko Tipsarevic, nadat hij maandag al in straight sets had gewonnen van de Kroaat Roko Karanusic. Martin Verkerk maakt vanavond na tweeënhalf jaar blessureleed zijn rentree tegen de Zuid-Afrikaan Rik De Voest. De verliezend finalist van Roland Garros in 2003 ontving vorige week een wildcard nadat de Cyprioot Marcos Baghdatis zich bij de toernooidirectie had afgemeld met een polsblessure.

De uitdijende Nederlandse inbreng moet een schrale troost zijn voor Wimbledonwinnaar Richard Krajicek. De toernooidirecteur werd „een beetje verdrietig” toen hij van Hewitt vernam dat hij niet op tijd speelklaar zou zijn. „Tot nu toe was het aantal afvallers gangbaar, maar Hewitt was onze grootste buitenlandse ster”, zuchtte hij.

De Kroaat Ivan Ljubicic pleitte gisteren voor „een gezondere sport”. „We kunnen het grote aantal afmeldingen alleen tegengaan als we onze agenda minder volproppen”, zei de nummer acht van de wereld. Om het goede voorbeeld te geven speelt hij zes toernooien minder dan in 2006.

    • Danielle Pinedo